Публикация

Решен е проблемът с лекарствата за деца с онкохематологични заболявания


Медикаментозното лечение на деца с онкохематологични заболявания вече е осигурено от Фонда за лечение на деца и фармацевтичната компания „ГлаксоСмитКлайн”, която направи дарение на болниците, специализирани за такова лечение.   

Досега се налагаше то да се заплаща от родителите, тъй като не се поема от НЗОК.

Това съобщи за Хелт медия Росица Тоткова, директор на дирекция „Жалби и сигнали на граждани” към националния омбудсман.

Решението на проблема дойде, след като семействата на деца с онкохематологични заболявания потърсиха съдействието на омбудсмана Гиньо Ганев. По негова инициатива през април се проведе обществена дискусия за достъпа до лечение на такива пациенти. Впоследствие омбудсманът отправи препоръки към Министерството на здравеопазването за осигуряване на необходимите лекарства. 

Преди дни „ГлаксоСмитКлайн” обяви, че дарява на лечебните заведения медикамента „Пуринетол”, като осигурените количества са достатъчни да покрият нуждите до края на годината. 

„Каквото и да струва на фирмата тази проява на благотворителност, такава помощ, идваща навреме и спасяваща живот, е безценна за болните деца” – се казва в писмо на Гиньо Ганев до фармацевтичната компания.

Лекарството L-аспаргиназа, което също се предписва при онкохематологични заболявания, ще се заплаща от Фонда за лечение на деца към Министерството на здравеопазването. 

Коментари