Публикация
Как да сме вегетарианци, без да вредим на здравето си
На 1 октомври се отбелязва Световният ден на вегетарианците (Vegetarian Day)
Този ден се основава през 1977 г. от Вегетарианското общество на Северна Америка и на следващата година е одобрен за световен от Международния вегетариански съюз.
На 1 октомври започва Месецът на вегетарианското знание
който завършва на 1-ви ноември със Международния ден на веганството.
Изборът "вегетарианстнво" всеки един прави по различни причини - здравословни, вкусови, морални...Важното е, когато спазваме този хранителен режим, да знаем:
Как да сме вегетарианци, без да вредим на здравето си
За здравословното хранене разнообразието е от ключово значение. Затова е от ключово значение да се приема максимално количество непреработени и нерафинирани храни. Те не само съдържат повече фибри, но са богати и на някои важни вещества, които обикновено се унищожават при промишлената преработка. Водата също е много важна - поне 8 чаши вода (по 200 милилитра), равномерно разпределени през целия ден.
Излагането на части от тялото на слънце за 10 минути е важно заради синтеза на витамин D. Достатъчно е да се нагряват например ръцете и краката.
Вегетарианците трябва да си осигуряват източници на витамин В12
Подходящи храни за целта са млечните продукти. Тези, които не консумират мляко, могат да го приемат като хранителна добавка.
Желязото е потенциално дефицитен елемент във вегетарианското хранене. То се съдържа в спанака, боба, лещата и пълнозърнестия хляб. Ако те се консумират с източници на витамин С като портокалов или лимонов сок, желязото се усвоява по-добре.
Ето някои полезни сравнения за вегетарианци:
- 1 порция пълнозърнести храни = 1 филия хляб от цяла пшеница или ½ чаша сварен нелющен ориз;
- 1 порция бобови растения = ½ чаша леща или соя или 1 чаша соево мляко;
- 1 порция зеленчуци = 1 чаша сурови зеленчуци или ½ чаша варени зеленчуци;
- 1 порция плодове = 1 средно голяма ябълка, портокал или банан или ¾ чаша прясно изстискан плодов сок;
- 1 порция ядки = 7 броя орехи, 20 бадема или 15 ядки кашу;
- 1 порция растително масло = 1 супена лъжица олио, зехтин и др.;
- 1 порция млечен продукт = 1 чаша нискомаслено мляко или ½ чаша нискомаслена извара.
Коментари