Публикация

Кирил Ананиев: Българинът ще доплаща по-малко за здраве

Кирил Ананиев: Българинът ще доплаща по-малко за здраве

Ще бъде създадена нова комисия, която да следи как се изразходват парите за здраве.
Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред bTV.

Предвиждаме качествено нов контрол – събиране на финансовия контрол заедно с медицинския, защото практиката показва, че ако няма интегриран контрол в системата, резултатите не са добри

- изтъкна министърът.

Членовете и ръководството на комисията ще се избират от Министерския съвет

В закона ще бъдат описани точно функциите на комисията и на този интегриран контрол в здравната каса, който ще събере медицинския и финансовия контрол. Ще бъде създадена конкуренция в системата вече между НЗОК, пациента и застрахователните дружества. Тя ще доведе до по-високо и по-ефективно разходване на средствата. Освен това предвиждаме промяна на стандартите, така, както те са развити в европейските държави. Въвеждаме правилата на добра медицинска практика, която се прилага в европейските страни

- уточни министър Ананиев.

 

Според него

не е правилно от БСП в момента да искат вот на недоверие към правителството заради здравеопазването

Категорично отхвърли предложените от него реформи в сектора са „държавен геноцид“:

Възрастните хора нито до този момент са давали задължителните здравни осигуровки, нито за в бъдеще те ще плащат задължителната застраховка. Това не е геноцид, държавата ще го поема. Искам да се обърна пак към същите хора и да кажа, че техните внуци и правнуци, т.е. българските деца, няма да дадат един лев за тази задължителна застраховка. И техните близки, които са изпаднали в състояние на безработица или са социално слаби, също няма да платят един лев. Тоест за какъв геноцид става дума?

В момента българинът плаща от джоба си над 3,5 млрд. лв. за здраве

"Разбира се, половината от тях са легитимни, защото те са свързани с финансиране на дейности, които не са включени в основния пакет, финансиран от държавата. Но останалите 1,7 млрд. излизат от джоба на българския гражданин и отиват по разни други джобове", изтъкна здравният министър.

 

Преди седмица той представи

два варианта за реформа в здравното осигуряване

Първият предвижда демонополизация на осигуряването – НЗОК и застрахователите ще работят в конкуренция, като пациентът ще решава къде да отиде 8-процентната му осигуровка. При вторият вариант, който търпи и най-много критики от БСП, задължителната здравна застраховка от 8% ще отива в НЗОК, а пациентите ще имат и задължителна застраховка към застраховател. Според разчетите на МЗ тя ще бъде 12 лв. на месечна база.

 

Министър Ананиев е категоричен, че въпреки тези допълнителни 12 лв., българинът ще плаща два пъти и половина по-малко отколкото дава сега „под масата“.

 

Прочетете цялото интервю тук!

Коментари