Публикация

Срещу 20 лева се защитаваме от четири грипни щама

Срещу 20 лева се защитаваме от четири грипни щама

През сезон 2018/2019 се очаква да ни застрашат грипните щамове “Мичиган”, “Сингапур”, “Колорадо” и “Пукет”. Новите щамове са "Сингапур" и "Колорадо". Единият е от тип А, а другият от тип В.

Препоръчително е хората с хронични заболявания

и възрастните да се имунизират срещу грип, за да се предпазят от тежки усложнения. Четиривалентните ваксини вече са в аптечната мрежа и срещу цена около 20 лева, човек защитава организма си срещу четирите очаквани щама на вирусното заболяване. Ваксините срещу грип значително подобряват защитата срещу циркулиращите грипни вируси, което повишава и общата ефективност на ваксинацията срещу грип.

Кой и защо трябва да се ваксинира срещу грип

Най-подходящото време човек да се имунизира против грип са

месеците октомври и ноември,  когато грипната епидемия все още не е започнала. За придобиване на имунитет срещу вирусите са необходими 20 дни. 


От 2019 г. се предвижда да стартира национална програма за безплатни ваксини на хора над 65 г. Обхватът на програмата е четиригодишен, а финансирането е около 10 млн. лв.

 

По данни на Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към НЦЗПБ през последния грипен сезон (2017/2018 г.) от грип и ОРЗ са се разболели 23-ма на всеки 1000 човека. Само в областните градове  възникват между 1 400 000 – 1 600 000 респираторни заболявания и грип. В същото време страната ни все още е на последните места в ЕС  по имунизации против грип - едва 3 % от хората се предпазват чрез поставяне та противогрипни ваксини.

Коментари