Публикация

През октомври: Всеки ден безплатни прегледи за рак на гърдата във ВМА

През октомври: Всеки ден безплатни прегледи за рак на гърдата във ВМА

В Световния месец за борба с рак на гърдата – октомври, специалистите от ВМА всеки ден ще преглеждат безплатно пациентки.

 

В кампанията, инициирана за шеста поредна година от Първа АГ болница „Света София”, тази година участват общо 10 болници – в София, Пловдив, Варна и Стара Загора - пълния им списък можете да видите тук.

 

Безплатните прегледи във ВМА ще се провеждат от понеделник до петък, в Клиниката по гръдна хирургия, между 12.30 и 13.30 часа. На ден специалистите могат да консултират до 5 жени, като записванията се правят на имейл адрес inkov@breastunit.bg.
 
Случаите на карцином на гърдата ежегодно се увеличават с 1%, освен това ракът се „подмладява” – това е световна тенденция, коментира гръдният хирург и онколог от ВМА проф. д-р Георги Байчев. И призна, че само в последната седмица в клиниката са оперирали две жени на 33 и една – едва на 28 години.

В същото време обаче все повече дами успяват да преборят коварното заведение. „На първо място, това се дължи на скрининговите кампании, които станаха традиция. Другият позитивен фактор е по-съвременната и изпреварваща диагностика – вече правим 3D мамографии и ехографии. И не на последно място, идва еволюцията в онкологията. Вече има нова препарати, прицелни терапии”, допълни проф. Байчев.

Препоръката на специалиста е жените след 35 години всяка година да се консултират със специалист. При дамите във високорисковата група – тези с фамилна обремененост, преживелите лъчетарапия, пациентки с пролиферираща мастопатия, както и онези, които дълго време са приемали естрогени, е добре редовните прегледи да започнат още на 30 години.   

Коментари