Публикация

„Всичко започва с едно докосване“ – кампания на Acibadem Healthcare Group за ранна диагностика на рака на млечната жлеза

„Всичко започва с едно докосване“ – кампания на Acibadem Healthcare Group за ранна диагностика на рака на млечната жлеза

Всички лечебни заведения от групата Acibadem Healthcare Group в 4 държави по света се включват в Международния месец за повишаване информираността за рака на гърдата.

Кампанията носи общия надслов „Всичко започва с едно докосване“

а целта ѝ е да напомни на жените, че редовният самостоятелен преглед на гърдите и периодичните профилактични срещи с лекар са решаващи за навременна диагностика и успешно лечение на това заболяване.

 

Лечебните заведения в групата Аджибадем Сити Клиник разполагат с най-висок клас съвременна апаратура и някои от най-опитните специалисти в страната за ранно откриване и лечение на карцинома на млечната жлеза.

 

Всяка от болниците полага усилия да информира жените в активна възраст за най-лесните и ефективни методи за профилактика и ранна диагностика, както и за най-модерните достъпни средства за лечение.

 

През целия месец октомври фейсбук страниците на групата с повече от 60 000 последователи ще носят розовото послание за повече здрави жени. Всяко от лечебните заведения в групата ще акцентира върху информирането на жените за съвременните възможности за профилактика и ранна диагностика на заболяването.

 

Всяка година само в Европа се откриват 321 000 нови случаи, показва информация на Световната здравна организация.

У нас между 3 500 и 3 600 жени годишно се разболяват от рак на гърдата, а между 1 000 и 1 200 загиват от това заболяване

 

По данни на Националния раков регистър, петгодишната преживяемост на пациентите с рак на гърдата е над 70% – по-висока, отколкото при други форми на рак, но по-ниска от средната за Европа. Това е и причината всяка година през октомври – месеца за повишаване на информираността за рака на гърдата – специалисти и пациенти да обединяват усилията си да мотивират повече жени да отделят нужното време и внимание на профилактиката.

 

Един от основните фактори за успешно и минимално травматично лечение на карцинома на млечната жлеза е ранното му откриване. Характерно за него е, че няма специфична симптоматика. Първите изменения, които една жена може да установи, са наличието на новопоявило се уплътнение или така наречената бучка в гърдата. Не всяка бучка е раково заболяване, а и не всеки карцином може лесно да се палпира (открие чрез опипване). Затова съвременните препоръки е

жените над 35-годишна възраст да преминават през профилактичен преглед най-малко веднъж в годината

 

При дамите, в чието семейство има заболели от рак на гърдата роднини по права линия (баба, майка, сестра, дъщеря), прегледите могат да започнат в по-ранна възраст и да са с повишена честота – веднъж на шест месеца.

Коментари