Публикация

БЛС и НЗОК обсъдиха финансирането на болниците


Болниците ще получат в пълен размер парите за извършената медицинска дейност през второто тримесечие на годината. За това се договориха ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз.

По думите на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов на този етап няма да има делегирани бюджети. Ще се изчака актуализацията на бюджета на здравната каса и тогава повторно ще се обсъжда какво ще бъде предложено на болниците за подписване към техните договори.

През втората половина на годината сумата за болниците е малко по-малка, съобщи още д-р Райчинов, и ще трябва да се търси вариант за известно свиване, без това да се отрази на достъпа на пациентите. Става въпрос само за договорки с касата. Ако нещо ще се подписва, то ще е след актуализацията на бюджета, поясни председателят на БЛС, цитиран от БНР.

Средствата за направления и изследвания ще се изразходват в пълен размер и от тях вече няма да се заделят 30%. Те ще се разпределят там, където е нужно. Разликата в потребителските такси за пенсионерите трябва да се изплати до месец-два на личните лекари в пълен размер.

Коментари