Публикация

Защо се появяват разширени пори? д-р Малена Герговска, д.м.

Защо се появяват разширени пори? д-р Малена Герговска, д.м.

    Кожата на човека има хиляди пори. Това са отворите на космите, мастните и потните жлези. Там са, защото осигуряват добра защита на организма, като хидратират и омазняват кожата, отделят токсини и други вредни вещества, регулират температурата на тялото. Наличието на широки пори не е заболяване, но може да бъде неприятен козметичен дефект.

    При мазната кожа мастните жлези продуцират повече секрет (себум). Смесването на тази мастна субстанция с прах прави порите да изглеждат черни и чисто визуално по-големи. С годините кожата губи еластичността си и прави порите да изглеждат по-широки. Допълнително помага и слънцето. Мъжете имат по-широки пори. При жените порите също могат да се разширят – от прекалено често почистване на лицето, от хормонални фактори и от неправилни козметични грижи. Гените също играят роля.

    Порите не може наистина да се „свият“, защото не притежават мускули, които да ги отварят и затварят. Може обаче да се направят доста неща, за да се минимали-зират отворите и да се подобри външният вид на кожата с широки пори. На първо място лицето трябва да се поддържа чисто. Необходимо е да се използва мек измиващ продукт два пъти дневно.Този тип козметика съдържа обикновено салицилова киселина или плодови киселини в много нисък процент. По този начин се постига лек пилинг ефект, който допълнително почиства порите. При недостатъчно въздействие може да се използва и ексфолиращо средство един път седмично. Не трябва да прекаляваме с почистването, защото кожата изсъхва прекомерно, мастните жлези реагират и започват усилено да секретират повече себум.

    Съществуват редица кремове и лосиони, които са предназначени за този вид кожа и при редовна употреба видимо водят до минимализиране на порите. Най-често препаратите са на базата на витамин А киселина. Регулярното използване на маски с хума също е добро домашно лечение. От козметичните процедури подходящи за повлияване на широките пори са химическите и/или лазерни пилинги. Химическите пилинги съдържат алфа и бета-хидрокси киселини. В зависимост от силата и концентрацията на киселините процедурата се прави от веднъж седмично до веднъж месечно. При лазерните методи се използва т.нар. фраксел пилинг, който е повърхностен и възстановяването след него е сравнително бързо.

   Използването на правилен грим е от първостепенно значение. Задължително на етикета на продукта трябва да пише „некомедогенен“. Тези козметични средства са специално създадени да не запушват наличните пори.
    Защитата от слънце и използването на фотопротективни кремове е също много важна, защото така се блокира един от факторите за образуване на разширените пори. фотозащитният продукт трябва да е с висок фактор, предназначен за мазна или смесена кожа. Нанася се половин час преди излизане и на всеки два часа при продължителен престой на слънце.

 

За повече информация и записване на час за консултация:

Д-р Малена Герговска

+359887989082

www.drgergovska.com

 

Коментари