Публикация

Д-р Г. Игнатов: Държавата да се ангажира повече в борбата с рака

Д-р Господин Игнатов, директор на варненския онкологичен диспансер „Д-р Марко А. Марков”, в интервю за Хелт медия.




Д-р Господин Игнатов е управител на варненския онкологичен диспансер „Д-р Марко А. Марков” от 2001 г. Получава специалност по хирургия в „Пирогов”, а след това работи във Военноморската болница във Варна. Като управител на диспансера го развива с бързи темпове. Когато го поема, в сградата има само 30 легла и около 70 души екип. Сега персоналът надхвърля 240 души, а легловата база постоянно се увеличава. И въпреки това местата пак не достигат. От няколко години д-р Игнатов иска да осигури на пациентите си линеен ускорител.

Д-р Игнатов, научиха ли се пациентите на профилактика, или не?
Не, но смятам, че този въпрос изисква комплексно решение. Броят на новооткритите онкоболни през последните години е горе-долу еднакъв. Но тези в болницата реално се увеличават, защото предлагаме добри услуги и пациентите търсят нашите специалисти, особено за химиотерапия и палиативни грижи. Не знам защо хората не идват на профилактика - кабинетите работят постоянно и от пациентите не се изисква направление за преглед. Може би, защото в момента имат много по-сериозни проблеми, които трябва да решават, и рядко се замислят за здравето си. Идват чак когато усетят нещо, но обикновено тогава вече е късно. Сега правим по около 18-22 хиляди профилактични прегледа годишно. Реално обаче капацитетът ни е 50-60 хиляди пациенти, но и това не е достатъчно. Помня времената, когато тук се правиха по 200 000 цитонамазки на година.

Какво е решението?
Винаги съм давал Япония за пример. Преди 20 години тя беше първа по рак на стомаха. Но с намесата на държавата, сега е на едно от последните места. Практически, ако сте работник, току-що навършил 40 години, и отидете в завода да регистрирате служебната си карта, апаратът ще я отхвърли, ако не сте минал профилактичен преглед за карцином на стомаха. Ако на другия ден пак не отидете, ви уволняват. Тоест не ви карат насила да се прегледате, но ако искате да работите, ще отидете. И не можете да осъдите фирмата, защото държавата, синдикатите и работодателите са подписали споразумение за това. Т.е. без сериозната намеса на държавата това не може да стане. Не знам защо и у нас не се взимат крути мерки. Навремето не беше така. Ако сте от някое затънтено село и забременеете, но не отидете на женска консултация, с полиция ще ви заведат. Не става въпрос, че насила трябва да се правят тези неща, но трябва да има организация.

Какъв би бил икономическият ефект от масов скрининг?
Ако се направи 3-годишна програма само за рака на гърдата, на шийката и на простатата, държавата трябва да инвестира около 20 млн. лв. След 4-5 години обаче разходите за лечение на рак ще паднат с минимум 35%, или спестените пари ще са около 80 млн. лв. Това е по програмата, която е разработвал Националният онкологичен център през 2002 г. Тя е била преработвана и актуализирана през годините, но никога не е стигнала до пациента, защото трябва да се вложат пари, а ползата ще се види след няколко години.

Защо след като много европейски страни въвеждат рестрикции за хората, които не ходят на профилактика, от ЕС ни отпускат пари за скрининг, който е основан на увещаването на пациента?
Това е друг тип скрининг. Но реално, за да кажем, че са предвидени достатъчно средства за профилактика, то в бюджета трябва да има пари за нови машини - мамографи, гастро- и колпоскопи, сонди, апарати за туморни маркери. Дори и да ни плащат консумативите, а ние да работим с апаратурата, с която разполагаме, пак ефектът няма да е голям, защото тя не е пригодена да поема 300 хил. души на година. Освен това профилактиката трябва да е задължителна. Защото дори и безплатна, хората не идват. Те всеки ден се чудят какво да сложат на масата, не мислят за здравето. Затова отделението по палиативни грижи е препълнено с пациенти и няма свободно легло за месеци напред. Така че държавата трябва да се намеси.

Ще има ли Варна линеен ускорител?
От колеги разбрах, че новият здравен министър проф. Борисова е казала, че на Варна не й трябва такъв апарат, хората да ходели в София да се лекуват... Упорито търся стратегически инвеститор, който да даде 6 млн. лв. и да купи модерен и голям апарат. Намеря ли такъв сериозен човек, веднага ще поискам разрешение от община Варна за сключване на публично-частно партньорство. С инвеститора ще делим печалбата и той ще взима доста прилични пари.

А по проект не може ли да се кандидатства?
Кандидатстваме и то директно в Брюксел. Подготвяме документите. Там също ще им предложим партньорство – машина срещу ноу-хау. Трябва да осигурим ускорител на Варна, защото положението е сериозно. Как може да останем без лечение? Как бедните хора ще имат сили да ходят на терапия в София? Лечението със ускорител продължава между 14 и 30 дни, всеки ден се ходи на облъчване за по половин час, а през останалото време си на хотел на свои разноски. Как ще стане!?

Търсел ли е варненският онкодиспансер от пациенти от цяла България?
Да, защото наистина имаме добри специалисти. За химиотерапия тук идват и чужденци, чието лечение съвпада с планираната отпуска.

Достатъчен ли е един ускорител за Варна и Добрич?
240 хиляди са раково болните в България. Те разчитат само на два линейни ускорителя в София, един от които е частен, където за един курс на лечение се плаща по 2000-2500 лева. Ако във Варна успеем да купим голям ускорител и той работи по 14 часа в денонощието, пак няма да успеем да покрием нуждите на пациентите.

Коя история от практиката си не бихте могъл да забравите?
През 2000 г., когато още бях лекар във Военноморската болница, при мен дойде дядо с магаре и каруца от село Боряна. Неговата жена паднала от купата сено и си счупила ръката. Наместих я, гипсирах я. Дядото поиска да му дам два лева, че умирали от глад. Услужих му, а той отиде и купи две кофички кисело мляко и половин хляб. Обеща да ми върне парите, когато може. На сутринта, като отидох да ги изпратя, гледам то, магарето, умряло от изтощение. Имах тогава джип, вързах каруцата с магарето и ги пратих в село Боряна. След три месеца старецът ми донесе двата лева. Как такъв човек да изпратя в София на облъчване!?

Коментари