Публикация

Каква е връзката между професията и вероятността от появата на деменция

Каква е връзката между професията и вероятността от появата на деменция

Според последни изследвания на американски учени професията, на която хората посвещават голяма част от живота си, играе важна роля в предразположеността към невродегенеративните заболявания.

Деменцията винаги е тежко заболяване

не само за пациентите, а и за техните близки. Страдащите от заболяването в повечето случаи не могат сами да се справят с базовите си потребности. Това е и причината специалистите продължават да търсят начини да намалят рисковете от появата му. 

Нормално стареене на мозъка или деменция

 

Експерти, занимаващи се с проблемите на деменцията и когнитивните разстройства, направили изследаване, в което в продължение на десет години наблюдавали около 5000 души. Участниците в научния експеримент били ангажирани с различни видове дейности, като учените периодично ги подлагали на тестове, за да установят когнитивните им функции.

 

Анализът на получените резултати позволил на учените да направят изводи за

връзката между професиите и вероятността от появата на деменция

Оказало се, че с напредването на възрастта при представителите на специалности, изискващи умствени усилия, рискът от деменция е най-нисък.

В списъка на щадящите мозъка професии влизат

освен хората, които интензивно работят с ума си като представителите на творческите професии, още учените, медицинските работници, педагозите, финансовите анализатори и ръководителите на полети.

Коментари