Публикация

Как да избираме и даваме пробиотик на децата

Как да избираме и даваме пробиотик на децата

Д-р Валентин Точков, началник на Отделението по педиатрия в МОБАЛ-Велико Търново:

 

Стомашно-чревният тракт на децата е особено чувствителен на инфекции, а и на употребата на антибиотици, която се налага в определени случаи. Тогава на помощ идват пробиотиците. Как обаче да изберем правилния препарат за най-малките и още по-важно – как да приемаме правилно таблетките с полезни бактерии? Ето най-важното, което всяка майка трябва да знае.

 

Пробиотиците основно са два вида – на основата на бактерии (това са Lactobacillus и Bifidobacterium), и на основата на дрожди – (например S.boulardii). 

 

От древността до днес те заемат основна роля в нашето хранене. Като педиатър искам да насоча вниманието към тях, на въздействието, което оказват върху детското здраве.

 

Темата за пробиотиците е много актуална в момента. Oт дълбока древност хората са ги използвали под една или друга форма, но никой им не е обръщал такова сериозно внимание. Самото им

 име (pro – за и biotic – отнасящ се до живота) подсказва, че това са полезни вещества, които попадайки в организма чрез храна и хранителни добавки, укрепват нашето здраве, оттам и живота.

„Добрите“ и „лошите“ бактерии в организма

пробиотик за деца

В червата съществуват милиони бактерии познати като „добри”, които ни поддържат здрави, включително и патогенни, които при дадени условия могат да предизвикат заболяване и при децата, и при възрастните.

 

Добре е да се знае, че кърмените деца и тези, които са родени естествено, имат от двете групи „добри“ бактерии - Lactobacillus и Bifidobacterium, в червата си. Тези, които са хранени с адаптирани млека или са родени секцио, на някакъв етап от живота си могат да имат дефицит на полезни бактерии.

 

А когато има дисбаланс и „лошите“ започнат да превалират над „добрите“ бактерии, може да възникнат определени болестни състояния.

Кога е добре децата да приемат пробиотик

Пробиотиците са отговорни за изработването на имунитета в тънките черва. Освен това те са отлична съпътстваща терапия при различни болестни състояния при децата:

 • При инфекциозни и неинфекциозни разстройства (диария, повръщане);
 • При антибиотична терапия

Важно е да се знае, че антибиотикът унищожава освен лошите, също така и добрите бактерии в организма. За възстановяване на нормалната чревна флора е добре да се приложи и пробиотик успоредно с антибиотичната терапия, както и до 7-10 дни след приключването й.

Пробиотикът разрежда атаките на атопията, повлиява симптомите на това кожно заболяване.

как да избираме пробиотик

Добре е децата да приемат пробиотик и:

 • ако са на изкуствено хранене (на адаптирано мляко);
 • преди ходене на море;
 • при лактазна недостатъчност;
 • при намален имунитет.

Как се приема пробиотик

Важно е да се отбележи, че когато пробиотиците се приемат на гладно, лактобацилите в тях могат лесно да се разрушават от киселата среда на стомаха. Най-добре се усвояват по време на хранене или след него.

 

Когато детето е болно и му е предписан антибиотик, час-два след неговия прием е добре да му се даде и пробиотик.

Как да се избере подходящият пробиотик?

Трябва се търси пробиотик, със специално разработена формула, която да доставя лактобацилите живи до мястото им на колонизация – това става най-често в тънките черва, за да изпълнят своята функция.

 

Важно е да се избират такива, които са преминали процеси на лиофилизация и криопротекция - те запазват жизнеността на лактобацилите при попадането им в храносмилателния тракт.

 

Най-подходящи са пробиотиците в капсула – тя предпазва разграждането на лактобацилите в стомаха. Във всяка капсула е добре да има минимум 2 милиарда живи лактобацили.

 

Трудно е родителят сам да се ориентира кой пробиотик е подходящ за неговото дете. На пазара има много, с различни щамове лактобацили, които са отговорни за различни състояния. Някои са по-подходящи при рефлукс, други - при разстройства, трети действат най-добре след антибиотик. Затова трябва да се търси консултация с лекар.

 

В моята практика имам опит с Лакто 4 kids - иновативен продукт, създаден специално за деца. Във всяка капсула се съдържат два милиарда живи бактерии - от най-важните за човешкото здраве пробиотични щамове - Lactobacillusrhamnosus, Lactobacillusbulgaricus, Lactobacillusacidophilus и Streptococcusthermophilus.

Lacto 4 Kids - пробиотик за деца

Продуктът е отличен източник на полезни бактерии, които осигуряват нормално функциониране на храносмилателната система, а също така ефективно възстановяват нарушената стомашно-чревна флора. Той се съхранява в хладилник.

 

Този пробиотик е подходящ:

 • като съпътстваща терапия при ротавирусни, бактериални и вирусни инфекции;
 • след антибиотична терапия - възстановява и нормализира чревната микрофлора при настъпила дисбактериоза;
 • за деца, които са на изкуствено хранене;
 • за деца, които имат лактазна недостатъчност;
 • при деца с атопичен дерматит;
 • защото засилва имунитета.

Коментари