Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна


Лекари от диспансерите, белодробните болници и отделения към многопрофилните болници ще преглеждат безплатно за туберкулоза от 14 до 18 юни. В този период всеки желаещ ще бъде приет и консултиран в специализираните здравни заведения в 28-те областни градове, съобщи Министерството на здравеопазването, организатор на кампанията.

Туберкулозата е заразна болест. Особено уязвими са хората с отслабен имунитет, децата и възрастните. Заразяването става при вдишване на въздух, съдържащ туберкулозни бактерии, при кихане, кашляне и отделяне на храчки от пациент с туберкулоза.

Инициативата е в рамките на програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на заболяването са безплатни за пациентите, независимо от техния здравноосигурителен статус.

През 2009 г. в страната са регистрирани общо 2 911 случая на туберкулоза, или с 239 по-малко в сравнение с 2008 г." }-->

Коментари