Публикация

Д-р Ива Гаврилова: Онкологията е неразривна част от мен, избрала съм да я развивам тук

Д-р Ива Гаврилова: Онкологията е неразривна част от мен, избрала съм да я развивам тук

Разговаряме с д-р Ива Гаврилова, онкохирург  от УСБАЛО, минути след като спечели наградата за принос към онкологията на IX национална онкологична конференция МОРЕ 2018.

 

- Д-р Гаврилова, как се чувствате, след като спечелихте наградата за принос в онкологията на МОРЕ 2018?

- За мен тази награда е изключителна чест. Всички номирани бяха много достойни, затова, мога само да бъда поласкана.  Онкологията е неразривна част от мен и затова бих искала да вървя напред.

 

- Разкажете подробности за проекта, заради който бяхте номинирана.

- Проектът е свързан с проучване на редки злокачествени кожни болести,

в това число и невроендокринните тумори. Установихме пропуски на много места, които се лекуват наши пациенти, някои сериозни затруднения и затова си поставихме амбициозната задача да подпомогнем колегите, които се занимават специализирано и целенасочено с тези редки заболявания. Създадохме критерии за експертен център и много мащабна програма. Работихме много задълбочено с доц. Надя Димитрова и се надявам проектът да даде наистина резултат. В момента се опитваме да го популяризираме. 

 

- Лесно ли е да се занимаваш с онкология в България?

- Да работиш в тази специалност по принцип е трудно. Аз имам щастието да съм трето поколение онколог, което може би улеснява нещата. Закърмена съм с любов и внимание към онкоболните и това е нещо, което не мога да изоставя. Трудно е, но имам щастието да работя с много млади колеги, които са изключително амициозни, въпреки тежките условия. Предизвикателство е да поддържаме знанията си, да вървим напред, но общи усилия мисля, че се справяме и

представяме продукт на европейско и световно ниво

Въпреки малкото ресурси и възможности в България, успяваме да постигнем резултати, с които се гордеем.

 

- Смятате ли да останете в България, или вече гледате навън?

- Навън е много хубаво, няма какво да се лъжем. Няма човек, който да не обича да работи на уредено, в добри условия. Но аз вече имах възможност да направя своя избор, така че съм тук и оставам.

 

- Какво е най-голямото Ви желание  занапред?

- Да има още много млади хора, които да се насочат към онкологията. Това е една специална ниша, която изисква много добра натройка и сериозна мотивация. Пожелавам си още много пациенти, на които да успеем да дадем живот - това е най-голямото щастие и най-голямата награда за целия ми труд.

 

Интервю на Лиляна ФИЛИПОВА

 

 

Коментари