Публикация

300 специалисти дебатират новото лечение на рака на гърдата

300 специалисти дебатират новото лечение на рака на гърдата

 

Близо 300 специалисти с отношение към лечението на онкологичните заболявания се включиха в IX издание на националната онкологична конференция Мултиисциплинарни онкологични разговори и екстракти (МОРЕ) 2018. Медицински онколози, хематолози, лъчетерапевти, нуклеарни медици, рентгенолози, клинични лабораторни лекари, патолози, молекулярни биолози, медицински генетици, медицински онкосестри дебатираха различни аспекти на диагностицирането, лечението и превенцията на карцином на гърда и торакални и гастроентеропанкреасни невроендокринни тумори.

"Сътворенията раждат образци, а реконструкциите – съвършенства. Затова деветото издание на МОРЕ се посвещава на усъвършенстващите реконструкции", обяви доц. Димитър Калев, председател на организационния комитет на форума.

В продължение на 3 дни участниците в МОРЕ 2018 коментираха обновените от експертните бордове клиничните ръководства за карцином на гърда и торакални и гастроентеропанкреасни невроендокринни тумори (НЕТ).

За пореден път форумът се проведе под егидата на Община Варна. На тържествената церемония по откриването присъстваха областният управител на Варна Стоян Пасев, зам.-кметът по здравеопазването Коста Базитов, доц. Антоанета Цветкова, председател на постоянната комисия по здравеопазването в общинския съвет на морската столица. 

Научното събитие бе привествано и от председателя на Българското онкологично научно дружество проф. Асен Дудов.

"Поздравявам организаторите и творците на това събитие. Това е една интелектуална експлозия в дни, в които живеем в условия на интелектуален вакуум", каза той.

Проф. Жанет Грудева-Попова, председател на Българското сдружение по хематология и национален консултант по хематология подчерта, че конференцията е силна с обмената на професионален опит и идеи.

Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания постави акцент върху благодарността на болните и хуманитарния аспект на работата на онкозите.

Традиционно на откриването бе връчена и наградата за принос в онкологията за 2018 г. Тя бе присъдена на младия онкохирург д-р Ива Гаврилова

 

Коментари