Публикация

Когато съществува само днес


Запознайте се с Мишел. Тя е на 47 години и всеки ден се събужда до мъж, който трябва да я убеждава, че са женени.

Когато тя изрази своите съмнения, Иян изважда старите албуми и й показва снимките от тяхната сватба, която се е състояла преди 13 години.

Само тогава г-жа Филпотс приема, че разговаря със съпруга си и че всичко казано от него е истина.

Мишел страда от амнезия, причинена от мозъчни увреждания вследствие на два пътни инцидента. Тя може да си спомни всичко до 1994 год. (преди травмите), но от тогава събитията, които се случват през деня, вече са забравени на следващата сутрин.

Случаят е подобен на историята, описана във филма „50 първи срещи” с Адам Сандлър и Дрю Баримор, чиято героиня също няма спомени от изминалия ден, тъй като губи паметта си след катастрофа. 

Мишел използва стотици бележки, които й напомнят и я информират за всекидневните й задължения, срещи или ангажименти.

Всичко, което е свършила, и всеки, когото е срещнала, трябва да бъдат записвани за бъдещо припомняне. Когато излиза навън, използва GPS с програмирания й адрес.

Г-жа Филпотс твърди, че все едно преживява един и същи ден отново и отново, но намира и положителната страна в състоянието си – няма предаване по ТВ или шега, които да не са нови за нея.

Съпругът й смята, че тайната на техния брак се крие в търпението. Ситуацията го изнервя понякога, но той е търпелив и проявява разбиране. Познава жена си от 25 години и е щастлив, че са се запознали преди инцидентите, защото тя го помни, въпреки че не се сеща за сватбата им. 

Според специалист по неврология от университета „Кеймбридж” Мишел страда от антероградна амнезия*. Състоянието е много рядко, но съществува. При него пациентите могат да вършат разни неща ден за ден и не забравят основни способности (например говоренето), но не могат да кажат какво са правили вчера.


---------------------------------
*антероградна амнезия - нарушения в епизодичната памет, които водят до невъзможност за усвояване на нова информация.

По материали от в."Дейли Мейл".

Коментари