Публикация

Четирима от задържаните за износ на онколекарства остават в ареста - ще се докажат ли обвиненията

Четирима от задържаните за износ на онколекарства остават в ареста - ще се докажат ли обвиненията

Делото за износ на лекарства за онкоболни е поредният пример, в който се вижда една порочна практика, създадена от нашата прокуратура. Задържат се определени лица без доказателства и обвинения, които може да не издържат в съда.

 

Това заяви Емануил Йорданов - адвокат на трима от обвинените лекари, пред Нова телевизия.

 

В събота

Специализираният съд остави в ареста четирима от седемте задържани за незаконен износ на онколекарства

Това са соченият за ръководител на групата Мирослав Пейков, заедно с Борислав Сотиров, Калоян Малалийски и Делян Гонсузов.
Според съда ако са на свобода, има опасност да извършат ново престъпление.

 

Д-р Небесна Балчийска, нейната дъщеря д-р Зора Балчийска и фармацевт Светлана Тюлекова ще са под домашен арест поради здравословни причини.

Решението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок. Според прокуратурата е възможно броят на задържаните да се увеличи.

 

Емануил Йорданов посочи, че

лекарите са обвинени в длъжностно присвояване

но от делото не става ясно кой точно от тези 7 души е възприет от прокуратурата като длъжностно лице, какви са неговите функции и какво е отношението му към лекарствата.

Освен това според два различни документа, изготвени от прокуратурата, се сочат два различни срока – според единия престъпната група е действала в периода април 2018 г. до днес, а според другия - от май 2017 г. до днес. И няма никакви доказателства какво престъпление е извършено оттогава досега.
Няма обвинение, че нещо е отишло в чужбина, това е само информация, която се подхвърля на медиите. За да има износ, би трябвало да говорим за държавно лице, което получава определени медикаменти – вид и количество

- аргументира се адвокат Йорданов.

 

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, обаче заяви, че след като има сигнали за подобни злоупотреби, вероятно

проблем в системата има

„В България в последните години няколко такива случая се появяваха, шуми се отдавна по този въпрос - че има някакви схеми, чрез които това се случва”, каза д-р Хасърджиев.

 

Целия разговор чуйте тук!

Коментари

Трябва да има по-сериозни мерки срещу подобен вид нарушения!