Публикация

Инфекционисти обсъждат намаляването на антибиотичната употреба

Инфекционисти обсъждат намаляването на антибиотичната употреба

От 11 до 13 октомври в Несебър ще се проведе XII Годишна Национална конференция по инфекциозни болести. Основният акцент от форума е поставен върху предизвикателствата и проблемите на съвременната инфектология. Ще бъдат разисквани теми, свързани с

 

  • Респираторните инфекции и ваксинопрофилактика
  • Невроинфекции и инфекции при имунокомпрометирани пациенти

Председателят на Българското дружество по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова информира, че сред акцентите са наблюденията, направени от колегите й в страната, по отношения на лечението на вирусите през грипния сезон 2017-2018 г. и причинените от тях усложнения. Ще бъде обърнато и

 

специално внимание на ваксинопрофилактиката

 

Важна тема е намаляването на антибиотичната употреба и антинмикробната резистентност.

 

„Има една много интересна презентация, която засяга ерадикацията на полиомиелита, неговия прогрес и предизвикателствата пред лечението му. Ще бъдат проведени сателитни симпозиуми, които основно са насочени към новите медикаменти за начална терапия при болни от вируса на СПИН и при пациенти, които трябва да бъдат превключени на нови медикаменти. През последните години се появиха нови лекарства за лечение на това заболяване. Говори се за еднотаблеткови режими и двойна терапия. Два от сателитните симпозиуми ще бъдат представени с лектори от чужбина. Единият е от Великобритания, а другият е от Израел. За нас този споделен опит в лечението на имуно-компрометирани пациенти и пациенти с ХИВ е от особено голямо значение. Макар и с много по-слаби темпове, отколкото в други, страни ХИВ-инфекцията у нас остава актуална за инфекциозната патология“, коментира специалистът.

 

Проф. Червенякова добави, че ключови лекции, на колегите й от Бургас ще засегнат е

 

борбата с хеморогичната и марсилската треска

 

По думите й това са заболявания, характерни за този регион. Подготвени са също така постери, които засягат тежките флуминантни хепатити с Б етиология, както и разработки по случаи на хепатит Е.

 

На дискусия ще бъдат подложени профилактиката на вирусни заболявания, като варицелата и въвеждането на четиривалентна ваксина.

 

„Макар че сме малко дружество и сме не повече от 100 човека в страната, над 60  инфекционисти са регистрирани за конгреса. Към тях се присъединяват вирусолози, епидемиолози и микробиолози, без които ние не можем в ежедневната си работа. С огромно задоволство мога да кажа, че има млади хора, които сме ги пуснали в основните презентации. Здравната реформа не успя ги да отхвърли от тази специалност, която е изключително динамична и интересна“, каза проф. Червенякова.

Коментари