Публикация

Постигнат е консенсус на поведението при хернии на предната коремна стена

Постигнат е консенсус на поведението при хернии на предната коремна стена

Българските хирурзи постигнаха първия си консенсус по отношение на поведението при лечението на хернии на предната коремна стена. Това стана на 16-я Национален конгрес по хирургия, който се проведе от 4 до 6 октомври в к.к. Златни пясъци. Председателят на Българското хирургическо дружество проф. Георги Тодоров информира, че консенсусът има голямо значение за специалността.

 

„Консенсусът бе приет единодушно. Първо, той оказва методична помощ на хората, които работят по специалността. Второ, това е вид превенция за грешки“, каза той.

 

Тази година конгресът се проведе под мотото

 

„Нови хоризонти в хирургията“

 

В него взеха участие близо 493 души, сред които лекари и професионалисти по здравни грижи. Бяха изнесени 209 доклада и 69 електронни постера, разпределени в 27 научи сесии. Темите засегнаха основни области в хирургията, като:

 

  • Колоректалната
  • Гастстро-естентиналната
  • Хепато-панкреато-билиарната
  • Енодкринната
  • Хирургията на млечната жлеза

 

Конгресът беше удостоен с присъствието на световноизвестни специалисти. Доста от тях са оставили вече името си в историята на хирургията и са

 

живи легенди

 

„След ключовите лектори беше проф. Яп Бонер, който е президент на Европейската асоциация по ендоскопска хирургия (EAES). Друга легенда е проф. Бил Хилд. Това е човекът, който е въвел в практиката тоталната мезоректална ексцизия, подобрила резултатите от лечението на милиони хора от рак на дебелото черво. Важен гост беше проф. Антонио Лонго – човек, който е известен с неговите методики за лечение на ректалния пролапс и хемороидалната болест. Той е изобретател на изключително популярни инструменти в нашата хирургична практика. Сред гостите беше и човекът-легенда в хирургията на адреналната жлеза, с най-много опит в света - проф. Мартин Валц от Есен“, каза проф. Тодоров.

 

По време на конгреса много от докладите бяха изнесени от млади лекари. По думите на проф. Тодоров те са новият хоризонт на българската хирургия.

 

„Като гледам колко много млади хора, ентусиазирани и изпълнени с енергия има тук, съм спокоен за бъдещето на специалността“, добави той.  

Коментари

Какво ще рече,това,извинете? Досега,нямаше ли "консенсус"? Като невежа питам,не съм медик.

То за много неща няма. Пак е някакво начало...

Да,прав сте! Аз,точно заради този "консенсус" съм неспокоен! С двустранна ингвинална херния съм. Скоро отказах операция. Много силни екстрасистули! И продължителни. И сега пия магнезий,пък ще видим! Но,този "консенсус" сериозно ме притеснява! Приятна вечер,докторе!