Публикация

Какво се случва, когато намалим солта

Какво се случва, когато намалим солта

Всички знаем, че натрият, който солта съдържа, е жизнено необходим за организма, учените твърдят, че можем да не го добавяме в ястията.

Защо?

Самите продукти, с които готвим – месо, зеленчуци, зърнени храни и т.н., съдържат достатъчно количество натрий. С тях организмът ни получава от 0,5 до 3 грама сол на ден, което е напълно достатъчно. Допълнителни количества натрий получаваме и от готовите хранителни продукти – хляб, колбаси, полуфабрикати и др.
Дефицитът на натрий е опасен само в случаите, когато загубите са сериозни, но в живота това практически не се случва.


 Кога може да има недостиг на натрий в организма

  • При обилно потене в силни горещини;
  • При продължителни и интензивни физически натоварвания или работа на места с много високи температури като металургията;
  • При голяма загуба на течности след тежки отравяния с повръщане и разстройство;
  • След продължителен прием и в големи дози на пикочогонни препарати.

солта е вредна

 

Експерти от САЩ са изчислили, че ако хората намалят количеството на солта с 3 грама на ден, това ще помогне да се предотвратят 92 хиляди случая на преждевременна смърт и 100 хиляди инфаркта. И то в една страна в продължение на една година!

Но солта не увеличава само риска от инфаркт, инсулт, високо кръвно и сърдечна недостатъчност. Наскоро японски учени публикуваха резултати от изследване, в което са взели участие 80 хиляди души. Оказало се, че

прекалената употреба на солени продукти повишава риска от

рак на стомаха, стомашно-чревния тракт и белите дробове с 15%. Това не е новина, защото специалисти от Световната здравна организация още преди време доказаха връзката между солта и рака на стомаха. Както и повишената опасност от остеопороза, камъни в бъбреците, катаракта и захарен диабет.

Източник: jivotatdnes.bg

Коментари