Публикация

ВМА с нов модерен апарат за диагностика при рак на белия дроб

ВМА с нов модерен апарат за диагностика при рак на белия дроб

Нов модерен апарат във Военномедицинска академия дава шанс за по-прецизна диагностика и ефективно лечение на болните с карцином на белия дроб.

Системата за криобиопсии ERBE Cryo 2 е едва третата в България и вече е на разположение на специалистите от Отделението по бронхология на ВМА.

„Апаратът поставя диагностиката на карцинома на белия дроб на нова основа”, коментира ръководителят на отделението д-р Христо Йорданов

„Биопсията от криоапарата е с големина около 1 см и се равнява на 3 до 4 щипкови биопсии. Това дава голям комфорт за работа на колегите патолози, тъй като материалът е предостатъчен за имунохистологично изследване, могат да се направят много срезове и по-лесно да се открие карцином. И най-вече – при пациентите с недребноклетъчен карцином, да остане материал за генетичен анализ”, обясни д-р Йорданов.

За разлика от дребноклетъчния, при който се предписва химиотерапия, основният метод за лечение на този тип рак е оперативен. „Новата тенденция, когато е в стадий на неоперабилност, са прицелните генни и имунотерапии. За назначаването им обаче се изисква материалът от биопсията да има достатъчна големина. Само така могат да бъдат изследвани всички генетични фактори, което е от изключително значение за по-нататъшното лечение”, подчерта специалистът.

С модерния криоапарат ще се правят още реканализации на централни тумори, които запушват главните и дялови бронхи или трахеята. „Можем да го използваме и за девитализация на кървящи процеси в белите дробове. Апаратът е изключително модерен и бъдещето в бронхологията е криобиопсията да измести изцяло щипковата в близките 5 години”, коментира още д-р Йорданов.

 

Отделението по бронхология към ВМА е едно от най-модерните в България. Освен с иновативния ERBE Cryo 2, разполага с 4 фибробронхоскопа, рентгенов апарат с C-рамо, ригиден бронхоскоп за поставяне на стентове на трахеята.

 

Над 10 000 българи са с рак на белия дроб, показва статистиката. Това е и най-често срещаният злокачествен тумор при мъжете. По данни на Раковия регистър, с тази диагноза са 19.4% от силния пол и 4% от жените. Новооткритите случаи са 3572, а всяка година „жертвите му” са над 3000 души. Ракът на белия дроб е и най-честата причина за смърт от рак и в световен мащаб, като изпреварва по честота колоректалния и простатния карцином.

„Големият проблем при заболяването е, че протича  подмолно и нехарактерно и в момента на диагностицирането повечето пациенти се намират в стадий на неоперабилност”, алармира д-р Йорданов.

Коментари