Публикация

Д-р Габриел: Лапароскопската операция е най-доброто решение за пациенти с диафрагмална херния и гастроезофагеален рефлукс

Д-р Габриел: Лапароскопската операция е най-доброто решение за пациенти с диафрагмална херния и гастроезофагеален рефлукс

Мъчат ли ви киселини след хранене? Пречат ли ви да спите нощем? Чудите ли се какви хапчета да изпиете и с кой доктор да се консултирате?

Тогава вероятно страдате от едно от най-неприятните и често срещани сред младите хора заболявания на нашето съвремие - гастроезофагиален рефлукс с диафрагмална херния, наричани популярно от пациентите киселини. На практика, когато стомашно съдържание се върне към хранопровода, предизвиква чувство за парене в стомаха, киселини и болки, а по време на сън пациентът споделя, че има усещането как поетата храна на вечеря стига чак до устата му, посочи д-р Сотирис Габриел, водещ европейски хирург, завеждащ на отделението по хирургия в атинската болница „Докторс Хоспиталс“, съсобственик и специалист в МБАЛ „Медлайн“ в Пловдив.

За да се спасят мъчителните и неприятни симптоми, на тези болни се налага непрекъснато да приемат медикаменти от групата на инхибиторите на протонната помпа и антиацидни средства. Те обаче не решават напълно проблема им, а им носят само временно облекчение. Не им помагат и съветите от типа „да се приемат малки количества“, да се дъвче добре, храненето да се прави в спокойна обстановка и пациентът да не заема легнало положение непосредствено след него.

Най-лошото е, че с времето заболяването се задълбочава и медикаментозната терапия напълно спира да им помага. Така често се стига да заболяване, което се наричан хранопровод тип Барет (Burrett), което е опасно за пациента, тъй като е предраково състояние и за съжаление често еволюира до рак на хронопровода, заяви д-р Габриел.

Според него решението е просто – лапароскопска интервенция, позната като безкръвна, но тя протича и без болка, защото не се прави голям хирургичен разрез. След нея пациентът се възстановява бързо, не му се налага и дълъг престой в стационара на болницата.

Когато оздравее от интервенцията, повече няма нужда от лечение с хапчета, чувства се напълно нормално, забравя за болките и дискомфорта от преди това. Подобрява се качеството му на живот до степен, която не е имал никога., а най-важното е, че рискът от поява на рак на хранопровода значително намалява.

Единственото нещо, което е важно за него, е да консумира качествена храна, колкото е възможно по-често домашно приготвена.

Д-р Габриел препоръча на пациентите си да проведат оперативното лечение възможно най-бързо след поставяне на диагнозата, за да сведат риска от развитието на карцином до минимум. Той посочи, че интервенцията се прави в хирургията на МБАЛ „Медлайн“ от него и екипа на отделението.

Коментари