Публикация

Трансплантолози от ВМА в Меката на чернодробната хирургия

Трансплантолози от ВМА в Меката на чернодробната хирургия

Трансплантолози от ВМА бяха специални гости на II-рия Международен симпозиум за съвременна чернодробно-панкреатична хирургия в Сеул (ISLS 2018).

Проф. д-р Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА и доц. д-р Ивелин Такоров, ръководител на Клиниката по коремна хирургия и част от трансплантационния екип на Академията, обмениха опит с колегите си на престижния форум в Южна Корея, организиран от Международната асоциация на чернодробните хирурзи.

„Asan Medical Center” в Сеул в момента е Меката на чернодробната хирургия в света. Там трансплантацията от живи донори е изключително развита”,

коментира проф. Владов.

В Сеул трансплантолозите от ВМА са споделили ноу-хау с изтъкнатите си колеги като проф. Яман Токат и проф. Дениз Балджи от Турция, както и с проф. Ки Хън Ким и проф. Сун Ги Ли – първият хирург в света, присадил черен дроб от жив донор.

„Основният фокус бе върху лапароскопската дясна хепатектомия. Два дни имаше live демонстрации на трансплантации от жив донор”, обясни проф. Владов.

Делегатите в Сеул са представили и възможностите на роботизираната хирургия на черен дроб и панкрес, както и на екстремната хирургия на черен дроб – с резекции и подмяна на големи съдове, допълни още той.

Проф. Владов е модерирал един от симпозиумите в рамките на форума, а доц. Такоров се прибира у нас с награда за постера, който е представил пред колегите си.

„Сама по себе си, специалната покана да участваме на ISLS 2018 е признание, че във ВМА и в България правим стойностна хирургия на световно ниво”, доволен е проф. Владов.

Коментари