Публикация

Психиката ни боледува, но се срамуваме да търсим помощ

Психиката ни боледува, но се срамуваме да търсим помощ

На 10 октомври отбелязваме деня на психичното здраве

Над 450 млн. души по света имат психични разстройства, това е статистика на СЗО и цифрата звучи обезпокоително. За съжаление, на българска почва нещата не стоят по-различно - 11.4% от населението страда от тревожност, от разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) - 6.2%.

Данните сочат, че от психически разстройства у нас по-често страдат жените. Те са и тези, които по-често се обръщат към специалист за помощ. Към тежка депресия по-голямо разположение имат младите от 20 до 34 години, които обаче дори в случай на проблем, го неглижират и не търсят специализирана помощ. 

Причини за психични разстройства са

начинът на живот, стреса, динамиката на живот, материалните проблеми.

Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които водят до тези разстройства.

Симптоми за психични проблеми са

 

  • безсъние;
  • честа умора;
  • прояви на раздразнителност
  • напрегнатост;
  • трайно лошо настроение;
  • унилост;
  • безпричинна приповдигнатост;
  • смяна на настроенията.

Българинът пренебрегва обичайно сериозността на тези проблеми,

но при признаци на психично неразположение - при нас или наши близки, трябва да се обърнем към специалист –психиатър, психотерапевт, психолог. Когато са на лице диагностицирани хронични проблеми, свързани с дефицит на социални умения и възможности за самостоятелен живот, непременно в терапевтичния процес трябва да бъдат включени и социални работници, които да провеждат психосоциална рехабилитация на потърпевшите. 

Коментари

Може ли да ми препоръчате добър специалист в София и на добра тарифа ?

Въобще не се срамувам! Дреме ми за кой какво си мисли за мен!

У нас все още е "срамно" да си признаеш, че имаш нужда от психолог, а да не говорим за психиатър. "Какво ще кажат хората" спира много хора да потърсят помощ.