Публикация

Лекари от "Токуда" спасиха млада майка и бебето й чрез сложна операция

Лекари от "Токуда" спасиха млада майка и бебето й чрез сложна операция

Млада жена претърпя едновременно сложна кардиохиругична операция и раждане чрез цезарово сечение в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

 

Тежката интервенция премина успешно и младата майка се възстановява, а след положените грижи в интензивния сектор на Отделението по неонатология бебето също е добре.

Жената е приета в специализирано лечебно заведение по акушерство и гинекология в шести лунарен месец от бременността с диагноза сепсис

Претърпява лечение в реанимация, след което се подобрява значимо, но без да се установи причината за сепсиса. След кратък период се налага да бъде хоспитализирана отново в друго лечебно заведение, където при ехокардиография е открит голям съсирек в дясната камера на сърцето и тотална инсуфициенция на трикуспидална клапа (невъзможност на клапата да се затваря при съкращаване на сърдечния мускул) в условия на ендокардит.

 

Поради специфичното състояние на пациентката – напреднала бременност с данни за инфекция в съчетание с тежка кардиологична диагноза – лечебните заведения в страната, които могат да осигурят специалисти и инфраструктура за пълноценното ѝ лечение, са изключително малко.

 

След постъпването ѝ в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда е съставен мултидисциплинарен екип от кардиолози, кардиохирурзи, акушер-гинеколози, неонатолози и анестезиолози. Организира се клинично обсъждане за определяне на подход, който да сведе до минимум както риска за бъдещата майка, така и потенциалните опасности за бебето ѝ, ако то се роди твърде рано.

 

Става ясно, че трябва да се извърши кардиохирургична операция заради високия риск промяната в хемодинамиката след раждането да причини отделяне на тромба и запушване на голям съд, което завършва най-често фатално. Предприема се медикаментозно лечение на ендокардита, като същевременно се изчаква развитието на бебето да достигне етап, в който преждевременното му раждане би било по-нискорисково.

Екипите предприемат сложна операция – цезарово сечение и паралелно протезиране на трикуспидалната клапа на сърцето

Рискът при една такава операция – макар и сериозна по своя мащаб и оперативен травматизъм – е по-малък, отколкото ако двете операции бъдат извършени една след друга, макар и само с няколко дни отстояние

 

- обясни доц. Петър Марков, началник на Отделението по aкушерство и гинекология, чиито екип започва интервенцията с оперативно раждане на бебето.

 

Сърдечната операция е класическа, с отворен достъп, в условията на екстракорпорално кръвообръщение.

Нашето най-голямо притеснение при тази пациентка беше повишеният риск от кървене от матката веднага след раждането, заради който трябваше да бъдем изключително внимателни и прецизни

- допълни д-р Стефан Марков, кардиохирург.

 

Бебето е родено в 34-а гестационна седмица

което налага да остане под интензивните грижи на специалистите в Отделението по неонатология. След няколкодневна терапия, то също е изписано в добро общо състояние.

Коментари