Публикация

Всяко четвърто дете е с наднормено тегло

Всяко четвърто дете е с наднормено тегло

Последно национално проучване на населението сочи, че средно около 30% от децата в училищна възраст са с тегло над нормата, при 13% от тях вече говорим и за затлъстяване. В ЕС, по данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването, всяко едно от четири деца е с наднормено тегло. Това стана ясно на пресконференция на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD), която се проведе по повод Световния ден за борба със затлъстяването - 11 октомври.

Основните причини за наднормено тегло при децата са:

  • лошите хранителни навици - прекомерната консумация на захар, соли и мазнини;
  • заседналият начин на живот - дългото застояване пред електронни устройства (таблети, компютри, телевизори);
  • недостатъчната физическа активност;
  • лошо балансираната дневна програма, включваща училище, извънучилищни занимания и почивка.

затлъстяването се причинявма от неправилно хранене и обездвижване

СЗО признава затлъстяването като заболяване, водещо до много сериозни болести:

  • захарен диабет тип 2;
  • сънна апнея;
  • сърдечносъдови заболявания;
  • остеоартрит;
  • онкологични заболявания.

Децата с наднормено тегло се превръщат във възрастни със здравословни проблеми, подчерта доц. Теодора Дърленска, председател на BASORD. Неправилното хранене в комбинация с липсата на движение са предпоставка за метаболитни нарушения още в ранна детска възраст.

Децата трябва да се хранят балансирано, да приемат много млечни продукти - сирена, кисело и прясно мляко. И да се движат. Движението е изключително важно както за детското здраве, така и за здравето на възрастните

 

напомни доц. Дърленска, като алармира отново за вредата от имитиращите продукти, които би следвало изцяло да бъдат изключени от менюто.

 

Препоръките към родители и учители е да следят с какво се хранят децата и да ги учат да живеят здравословно по отношение както на хранене, така и на движения. Децата над 5-годишна възраст трябва да се движат поне 3 часа дневно, това прави приблизително 10-12 000 крачки всеки ден. Препоръчително е всякакъв вид движение - ходене, тичане, спорт. Тичането, футболът, плуването и въобще всяко двигателно занимание е добре да бъде включено в програмата на подрастващото поколение.

Движение, движение, движение!

Балансирана учебна програма - здрави деца

Доц. Жени Стайкова от Българското сдружение по превантивна медицина обърна внимание на структурирането на учебните програми, като трябва да се вземе под внимание, че децата в първия час са по-малко концентрирани и въвеждането в учебната програма не трябва да става рязко. Препоръката е първият час да бъде "лек" предмет и в никакъв случай - математика, физика, химия, биология, български език. Също така контролните и класните не трябва да се правят в понеделник. Подходящите дни са вторник и сряда. Стресът в комбинация с нездравословното хранене и заседяването влияят пагубно на детския организъм. Учебните занимания трябва да се редуват с почивки, спорт, излети сред природата.

Колко време е здравословно да се спи

Сънят е особено важен за здравето на децата. 

От 1 до 3 клас децата трябва да имат 10-10,5 сън на денонощие;

4-5 клас - 9,5 до 10,5 часа дневно;

6-8 клас - трябва да спят между 9 и 9 и половина часа на денонощие;

след 9 клас тийнейджърите трябва да си осигуряват минимум 8 часа сън.

Децата трябва да се движат

Здравословният начин на живот на децата е особено важен за превенция на диабет.

България е партньор на европейския проект за превенция на захарен диабет тип 2 сред лица със затлъстяване и предиабет. Доц. Ханджиев, водещ специалист по хранене и диететика и почетен съпредседател на BASORD, подчерта големия принос на България в борбата с диабет и предиабетни състояния и представи резултатите, изнесени на Европейския конгрес за изследване на диабета - 10 % намаляване риска от развитие на захарен диабет тип 2 и други метаболитни усложнения.

 

Вече 6 поредни години BASORD организира "Училище за здраве - за деца, родители и учители", което досега са посетили 560 родители с деца от 6-9-годишна възраст. Инициативата има за цел да информира и обучи родители и деца на принципите на здравословния начин на живот, като всяка година за лектори биват канени водещи експерти в областта на детското здраве, хранене, орално здраве и физическа активност.

 

Коментари