Публикация

Инфекциите могат да настроят имунната система срещу организма


Белите кръвни клетки, които имат рецептори за вирусни и за нервни протеини, може да атакуват здравите неврони, ако преди това са се справяли с вирусна инфекция, твърдят американски имунолози.

Инфекциите могат да предизвикат агресивна реакция и да „накарат” организма да нападне собствените си нервни клетки, задействайки необикновен механизъм на имунната система.

Това е опасно, тъй като могат да настъпят сериозни увреждания на мозъка и гръбначния стълб, твърдят специалистите от института по имунология във Вашингтон.

Най-често клетките с двойнствена природа се наблюдават при по-млади от обичайното за заболяването пациенти с множествена склероза.

Проучването, публикувано в Nature Immunology, се смята за първото по рода си, което разкрива механизмите на автоимунните болести.

Заболяването е едно от многото автоимунни, при които имунната система на организма действа погрешно, като започва да уврежда дори и здрава тъкан. В случая с множествена склероза белите кръвни клетки увреждат мозъка и гръбначния стълб, като нарушават комуникацията между нервните клетки.


Коментари