Публикация

Любов и болка в медицината - част 2

Любов и болка в медицината - част 2

Статията е продължение на първа част от материала ''Любов и болка в медицината“

 

От какво ме боли днес?

 

 

 

1. Боли ме от това, че днес медицината е превърната повече в бизнес и е изчезнало хуманното отношение в нея. Според мен не може една професия, която се бори за запазване на живота и здравето на хората, да бъде бизнес. Когато работиш и хората са доволни, се изкарват пари, но не всичко в живота е пари. Да, те са необходимост, но не бива да се печелят и чрез изнудване на пациентите.

 

2.Боли ме от семейните династии, които са окопирали места в различни болници, включително и големи университетски болници в страната. Те се назначават по отделенията за сметка на други хора, които не са част от тях. Подобни фамилии има и в Умбал „Св. Георги“- Пловдив. Това, което не мога да си обясня е как ръководството на болницата позволява по отделенията да са назначени синове и дъщери на ръководители на клиники и отделения... Това не е ли конфликт на интереси?! Това не е ли нарушаване на законите на правова държава или в тази държава всеки прави каквото иска?

 

3.Боли ме, че на фона на много добри и съвестни лекари има и такива, които злоупотребяват с пациентите, като извършват върху тях ненужни операции и манипулации, това е т.нар. недобросъвестно отношение. Тяхната цел не е да лекуват, а да източват касата с цел лично облагодетелстване. Тези хора не се замислят за последствията, не се замислят за болката и мъката, която причиняват на пациента. Факт е, че и тук важи поговорката: във всяко стадо има и мърша. За да се спрат подобни дейности се изисква строг контрол от НЗОК и други контролни органи, от министерството, икономическа полиция , РЗИ и други. 

 

4.Не мога да приема факта, че колегите биват бити от разни индивиди във време, в което извършват своите служебни задължения. Посегателството над лекари и медицински специалисти трябва да се наказва много сурово, за да се възпрат хората да посягат, защото не ги ли наказваш сурово, те ще продължават да го правят.

 

5.Боли ме за ниското заплащане на лекарите и останалите медицински специалисти в България. Не може млад лекар да започва със заплати от порядъка на 650-700 лв. месечно! Смешно е или както аз казвам- това е подигравка за положения труд, отделеното време, похабените нерви и направените лишения.

 

Според мен един млад новозавършил лекар трябва да започва със заплата от порядъка на 1500 лева, лекар с една специалност трябва да получава поне 2500 лева, лекар с две специалности: 3000-3200 лева. Не може и медицинските сестри да са на ръба на оцеляването и да живеят със заплати от 650-700 лева, същото се отнася и за другите медицински специалисти. Значи една сестра или медицински специалист извън лекар – трябва да започва с заплата поне от 1000-1200 лева и постепенно тя да се увеличава.

Такова ли е отношението към интелигенцията на България-хората, които се грижат за здравето и живота на нацията. Ами то излиза, че медицинските специалисти и лекари, в някои случаи са по-зле платени от сервитьора, от магазинера, от чистачката и други, които нямат отговорността, която имат лекарите и другите медицински специалисти, стоматолозите, фармацевтите. Не искам да омаловажавам труда на другите професии, но би трябвало всеки труд да се остойностява правилно. Ясно е, че всички сме нужни на обществото и сме нужни един на друг, без значение на специалността, но хората трябва да живеят по-добре, да имат по-добра заплата според извършения труд и отговорност.

 

 

Истината е, че живота в България е много труден, а на фона на постоянно ниските заплати и пенсии, цените на услугите и храните и стоките от първа необходимост растат. Не знам дали държавата спи или нарочно се прави, че спи и не вижда какво се случва.

 


Аз няма да оправя страната ни, но ако всички сме единни и заедно отстояваме и спазваме правата си и сигнализираме, когато има нередности мисля, че нещата биха се променили или ще станат по-различни, макар и малко от сега.

 

При отговорността, която се поема в медицински специалности, заплащане от типа описано по-горе е меко казано срамно. Ако нещата не се променят, все повече млади хора ще напускат страната, а всяка година много лекари и медицински сестри също ще ги последват.

 


Не е редно големи болници да предлагат на медицински сестри заплати от порядъка на 1500 лева, а лекарят да взема 950 или 650 лева, разбирам, че има дефицит на медицински сестри, но оправете и заплатите на лекарите. Защото скоро освен дефицит на медицински сестри ще има и такъв на лекари. Българският народ скоро ще бъде лекуван от шамани, знахари и ясновидци.

 

 

 

6. Трудно е кариерното развитие на младите хора – специализациите и последващото развитие. Не може да се отпускат една шепа места за специализанти с ниско заплащане, не може да се пазят места за специализанти и места за асистенти за наши и ваши, близки до определени професори, доценти и лекари. Би трябвало да печелят конкурсите по-добре подготвените хора и тези, които са показали знания и умения, а не в много случаи конкурсът да се пуска формално и предварително да са известни победителите.Помислете за младите хора, те са бъдещето на България.

 

 

7. Боли ме, когато определени лица провеждат скрининги за различни заболявания и прибират пари от извършването им, а самият скрининг е проформа и цели отбиване на номер и прибиране на парите. Подобни примери има много: за профилактика на гърда и други онкологични заболявания, за сърдечно-съдови заболявания, за диабет, за ревматологични, за гинекологични заболявания и т.н.

Има институции, които мога да посоча, но няма да ги напиша тук, които на преден план уж защитават правата в здравеопазването, а на заден план прибират от дарителите определена сума да извършват скрининги. Ето един реален пример: организация ''х'' за два дни преглежда 300 човека. Следователно по 150 на ден прегледани от един лекар. Според вас, как е възможно един лекар да прегледа примерно 100 жени за рак на гърда с ехограф и клинично, как е възможно един лекар да прегледа 100 човека за ден за сърдечно – съдови заболявания? Как е възможно, според вас, един лекар да прегледа на 100 човека коремните органи – ехографски и клинично за един ден? Отговорът е - не е възможно един лекар да прегледа толкова много хора за това кратко време.

 


Този преглед е нереален, вероятно преглеждат на книга, без реално да са прегледани толкова пациенти, а ако преглеждат реално, това е едно отбиване на номер и претупване на прегледа. Прегледите са от типа на конвейер – все едно на поточната линия сме пуснали бурканите с лютеница да се запечатват или нареждат в касетката, или може би сме си пуснали бутилките с минерална вода да се опаковат и запечатат. Ами този колега, не почива ли? Не спи ли? Не обядва ли? Не закусва ли? Не пие ли кафе? Не ходи ли до тоалетна по нужда?

 

Сигурен съм, че и на много други хора са им правили впечатление подобни цифри в извършвани скрининги от недобросъвестни фондации, асоциации и сдружения, които на преден план служат на хората, но на заден- крадат едни пари или айде не ги крадат – усвояват ги според тяхното усмотрение.

Подобен начин на провеждане на прегледи е некачествен и вероятността да се изпусне нещо е голяма, независимо, че такива прегледи може да се извършват от дадено светило в медицината.

 


Надявам се, че институциите, ще се сезират за подобни действия.

Това, което описвам по-горе са измами в големи размери, които целят лично облаготелстване, а тези пари са нужни на пациентите и обществото като цяло, че да се оставят така елементарно да бъдат краднати. Трябва да има контрол и когато се прави нещо да е качествено.

 


Много бих се радвал някой от националните консултанти по различни направления да се изкажат дали е възможно да преглеждаш по 65-100 или дори 150 човека на ден с един лекар? И какво е качеството на извършения преглед в такъв случай?

 


Има още много неща, за които ме боли, но те ще станат обект и на други статии в близко и далечно бъдеще. За финал искам да споделя няколко цитата: „ Всеки плаща за това, което прави и всичко в живота се връща“ и „Не прави на някой това, което не искаш да направят на теб“, както и „ Важното е, да си чист пред съвестта си и пред Бог, защото някога той ще съди“.

 

 

Нека завърша позитивно: Обичайте се, обичайте, усмихвайте се и бъдете щастливи, защото е известно, че любовта и смеха са здраве.

 

 

Д-р Иво Ватев 10.10.18 г.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

То и аз,затова се страхувам за операцията си. А ми предстои. Но с такава ненормална работа на сърцето и с разбитите ми нерви няма кой да се съгласи да ми постави упойка и да ме сложи на масата. Не познавам лично нито един хирург и това ме притеснява още повече. Бях принуден да се откажа от операцията и да напусна болницата,защото общо не се чуствам добре и се изплаших. Елитна Българска болница в която лежах,медицински персонал с доходи на ръба на оцеляването,а работят като волове!