Публикация

Хирург стана „Лекар на годината“

Хирург стана „Лекар на годината“

Столичната лекарска колегия на БЛС раздаде

първи Годишни награди „Лекар на годината 2018”

На официална церемония в Централния военен клуб снощи (11 октомври) бяха наградени 11 медици, отличени в 9 категории.

За „Лекар на годината 2018“ беше избран д-р Цвeтко Георгиев

който завежда Отделението по хирургия на новороденото и вродените малформации в „Пирогов“. Призът му беше връчен от заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

В категория „Доайен“ беше отличен проф. Тошко Лисичков

а в категория „Млад лекар“ - д-р Димитър Пенчев (ВМА) и д-р Асен Цеков („Токуда”).
Награда за активен принос и иновации за развитието на специалността беше присъдена на проф. Илия Салтиров (ВМА).

 

проф. Илия Салтиров

 

 

Призът „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники” отиде при доц. Маргарита Кътева („Софиямед”).

 

Проф. Цветомир Димитров – директор на Първа МБАЛ в София, беше отличен в категория „Мениджмънт управление на финансовите ресурси“, а доц. Костадин Ангелов – изпълнителен директор на УМБАЛ „Александровска”, в категория „Мениджмънт медицински дейности“.

 

доц. Костадин Ангелов

 

 

За „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ беше награден д-р Стоян Борисов

 

секретар на БЛС.

 

Освен тези отличия беше връчен и приз „Активен принос за работата на общинското здравеопазване” на д-р Веселин Милев от Столичната община.

 

„Изключително съм горд, че тази вечер, тук присъства елитът на медицината и обществото“ - заяви председателят на Столичната лекарска колегия на БЛС д-р Асен

Меджидиев.

Ще бъдем критикувани от пациентите, защото за всеки човек лекарят е изключително важен. Днес ние отличаваме на принципа колеги номинират колеги. Тези хора са пример за всеотдайност, професионализъм, класа и добра медицинска практика. Именно там е нашето място в обществото да създаваме такава. А политици, икономисти и обществеността да имат ангажимента да създадат условията ни на работа, така че да можем да го осъществим

подчерта д-р Меджидиев.

 

От думите му стана ясно, че

СЛК създава специален Фонд за помощ на младите медици


„През него ще финансираме техни специализации. Това решение бе взето съвместно с директорите на всички болници в София, които с радост подкрепиха инициативата.
Младите колеги, които отличихме тази вечер, получават като награда към приза възможност за финансиране на една тяхна специализация“, допълни председателят на Столичната лекарска колегия.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи наградите на двамата отличени медици в категорията „Млад лекар“ - д-р Димитър Пенчев, хирург от ВМА – София, и д-р Асен Цеков от болница „Токуда“.

 

Д-р Димитър Пенчев

 

Вълнувам се, че днес съм сред хората, които отделят всяка една минута от своето работно време и всяка минута от своето свободно време, за да лекуват българските граждани“, обърна се Цвета Караянчева към присъстващите на церемонията.
„Във Вас има устрем и амбиция и си мисля, че ние – политиците, трябва да направим така, че да продължите да упражнявате още по-добре своята благородна професия

 

- заяви председателят на Народното събрание.

 

Цвета Караянчева благодари на медиците за това, че

развиват в България своя талант и професионализъм в името на пациентите

„Истинският лекар е този, който има призванието и любовта в сърцето си.
Вие заслужавате благодарността, уважението и обичта ни и ние заедно ще направим най-доброто и ще начертаем по-добър път за българското здравеопазване“, заяви още тя.

 

Председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова поздрави Столичната колегия за инициативата и награди доц. Маргарита Кътета и проф. Илия Салтиров.

 

 

Зам.-кметът с ресор „Здравеопазване“ на Столичната община Дончо Барбалов пък поднесе наградите на двамата мениджъри - доц. Костадин Ангелов и проф. Цветомир Димитров.

 

На церемонията присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, представители на БАПЗГ, директори на водещите университетски болници и гости.

 

Коментари