Публикация

Д-р З. Минев: Държавата е длъжник към профилактиката на стерилитета


Влизането ни в ЕС изигра огромна роля за държавната политика по отношение на лечението на стерилитета. Постепенно всички европейски програми в тази област навлизат и в нашето здравеопазване.

Преди години имаше система, която регистрираше двойките с безплодие и проблемите, но не предлагаше решение. Дали заради пари, или заради нехайство държавата не поемаше грижа за тези семейства. В момента се прави немалко, въпреки че има финансова криза и че тази област от медицината изисква доста пари.

Това каза за Хелт медия д-р Здравко Минев от ин витро клиниката на пловдивската АГ болница „Селена”.

Според него държавата обаче е голям длъжник към профилактиката на стерилитета, която е изоставена напълно. А тя може да спести значителни средства, давани за ин витро.

„Много ранната диагностиката, обучението за начина на живот, на хранене, мерките срещу пушенето са важни стъпки. Специално място трябва да се отреди на образованието на децата и юношите, но подходът да не бъде наставнически, а според  възрастта и интересите им. Многобройни са малките стъпки, но предприети заедно, могат да покажат, че държавата е загрижена за ограничаване на проблема с безплодието”, твърди д-р Минев.

Коментари