Публикация

Над 200 очни лекари участваха в 13-тия Витреоретинален международен симпозиум в Пловдив

Над 200 очни лекари участваха в 13-тия Витреоретинален международен симпозиум в Пловдив

XIII-ти Витреоретинален международен симпозиум в Пловдив


XIII-ти поред симпозиум, посветен на заболяванията на ретината, се проведе при организационното домакинство на екипа от Катедрата и Клиниката по очни болести, съотв. към Медицински университет – Пловдив и УМБАЛ „Св. Георги”.

     Традиционно гости на симпозиума са изтъкнати чуждестранни специалисти. В тазгодишното издание участва немският хирург проф. д-р Никос Бехракис от Университетска очна клиника в град Есен, както и водещи витреоретинални хирурзи от България.

     Темата „Вътреочни тумори и заболявания на ретината“ привлече вниманието на високоспециализираната офталмологична общност към тези две най-тежки патологии за очните хирурзи.

    Като съпътстващо събитие във форумната програма бе видеосимпозиум „Изненади“ , в който бяха представи интересни случаи от практиката на всеки хирур.

 

Тематичният фокус тази година бе „Вътреочни тумори и заболявания на ретината” с подтеми:

 ♦ Маскиращи синдроми

 ♦ Съвременно лечение на увеален меланом

 ♦ Метастатични тумори на увеята 

 ♦ Ретинобластом: диагностика и лечение

 ♦ АМД - диагностични възможности

 ♦ ОСТ - Ангиография при АМД

 ♦ Клинично значение на различията при анти-VEGF медикаменти 

 ♦ Правила за приложение на Eyelea в България

 ♦ Военновременен травматизъм

 ♦ PVR при регматогенно отлепване на ретината 

 ♦ Ретинопатия на недоносеното - рефракция, усложнения

 ♦ "Изненади": интерактивен видеосимпозиум съвместно с БДО. 

 

         

Проф. Н. Сивкова, дм 

 Главният организатор - проф. д-р Нели Сивкова, дм, ръководител на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Свети Георги“ и председател на Сдружение с нестопанска цел „Българска Асоциация  Ретина” бе така любезна да направи цялостна оценка и да разкаже по-подробно с какво се отличаваше тазгодишното издание на 13-тия Витреоретинален симпозиум:

„Цялостна оценка - Провеждането на поредния 13-ти витреоретинален симпозиум с водещи за страната очни специалисти и изявени световни лектори е традиционно за Катедрата по офталмология на МФ, МУ – Пловдив и Клиниката по Очни болести към УМБАЛ “Св.Георги”- Пловдив. Този симпозиум заема неизменно място в академичния календар на МУ-Пловдив. Международното участие в него и привличането на водещи офталмолози от страната са признание за авторитета и постиженията на екипа очни лекари от Катедрата по офталмология на МФ, МУ – Пловдив и Клиниката по Очни болести към УМБАЛ “Св.Георги”- Пловдив. Тази година специален гост на симпозиума беше проф. Никос Бехракис от Университетска Очна Клиника, Есен (Германия). Интересът към събитието беше много голям – над 200 регистрирани участника. Залата беше пълна до 20 ч., когато завърши и последната сесия.“

Темата на 13-тия симпозиум - “Вътреочни тумори и заболявания на ретината” е изключително интересна. Проф. Бехракис представи съвременни подходи при лечението на вътреочния малигнения меланом. Ние, от своя страна, споделихме опита на Университетска очна клиника в лечението на ретинобластома съвместно с Университетска очна клиника Есен. Преживяемостта на всички деца, лекувани за ретинобластом през последните 20 години, е много висока. Дискутираха се съвременни концепции и проучванията ни относно диагнозата и иновативните форми на лечение на ретинопатия на недоносеното, свързана с възрастта макулна дегенерация, очен травматизъм.“

Нестарндартното - Тази година се проведе интерактивен видеосимпозум на тема “Изненади”. Под формата на въпроси към аудиторията и водещите експерти от страната бяха дискутирани представените видеофилми на редки случаи с ендофталмит, вътреочно чуждо тяло, отлепване на ретината и вътреочен малигнен меланом. Бяха обсъдени различни нестандратни подходи в лечението на тези заболявания.“

      Пловдивската Универсистетска очна клиника е водеща в страната при  лечението на едни от най-тежките очни заболявения – отлепване на ретината, вътреочни тумори, ретинопатия на недоносеното, очен траватизъм. Годишните симпозиуми на Катедрата по очни болести са призната школа за обучение на офталмолози от цялата страна и осигуряват една съвременна платформа за обмяна на опит, ангажиране на все повече очни специалисти в областта на модерната витреоретинална хирургия в България и Европа.

През идващата година темата на симпозиума ще бъде “Зрение 20/20”.

 

Прикачени файлове

pdf

Коментари