Публикация

Не отлагай, прегледай се днес - артритът трябва да се лекува отрано (ВИДЕО)

Не отлагай, прегледай се днес - артритът трябва да се лекува отрано (ВИДЕО)

На 12 октомври се отбелязва Световният ден за борба с артрита

Смисълът на този ден е да повиши информираността за ревматичните заболявания сред населението и чрез познание да предотврати развитието им, да благоприятства лечението им.

Европейската лига за борба с ревматизма стартира дългосрочна кампания под надслов "Не отлагай, прегледай се днес"

Тя цели да акцентира върху значението на превенцията, ранната диагностика и ранното започване на лечение на ревматичните заболявания, които са основен фактор за предотвратяване на усложения и инвалидизация.

Артритът е хронично, прогресиращо автоимунно заболяване,

за чиито причини за възникване все още няма точно обяснение. Според учените то се отключва от имунната система, която не съумява да разпознае тъканите на тялото като нормални, затова ги атакува и поразява ставите. Това води до разрушаване на структурата на хрущяла, костите, сухожилията и връзките, което може да доведе до постоянна деформация и инвалидизиране.

артритът инвалидизира

 

Повечето хора развиват ревматоиден артрит във възрастта между 25 и 50 години, като близо 50% от тях стигат до трайно инвалидизиране.

Симптомите на артрита могат да са:

  • възпаление на ставите, придружени от треска;
  • обрив по кожата;
  • анемия;
  • възпаление на обвивката на сърцето и/или белите дробове.

В най-тежките случаи на тази болест до две трети от децата изпитват хроничен артрит и при приблизително 50% от тях се развиват значими увреждания на ставите.

Ревматичните заболявания

са една от главните причини за инвалидизация, като това оказва влияние не само върху индивида и неговите близки, но върху цялото общество.

По неофициални данни в България страдащите от ревматоиден артрит са около 70 000, а с диагноза болест на Бехтерев - близо 30 000 души. За тези пациенти се грижат само 82 ревматолози, които са съсредоточени предимно в големите градове.

 

Вижте видеото, което Европейската лига за борба с ревматичните заболявания, създаде:

 

Коментари