Публикация

Методът на Рьотингер за ендопротезиране (ВИДЕО)

Методът на Рьотингер за ендопротезиране (ВИДЕО)

Курс по минимално инвазивно ендопротезиране на тазобедрена става се проведе днес в Клиника по ортопедия на Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, съобщи началникът й проф. д-р Пламен Кинов. Поканени бяха да участват водещи ортопеди от страната.

 

Новата техника бе представена от създателя на предно-латералният мини достъп за ендопротезиране на тазобедрена става - проф. д-р Хайнц Рьотингер. Гостът от Германия е от Катедрата по ендопротезиране в Мюнхенската хирургическа болница. Идва у нас по покана на проф. Кинов. Проф. Рьотингер има над 30-годишен опит в ендопротезирането.

проф. Хайнц Рьотингер

 

Заедно с проф. Кинов той оперира пациентка на клиниката, на която бе поставена ендопротеза на тазобедрената става. След интервенцията, която продължи около 50 минути, бяха обсъдени предимствата на новия метод. Проф. Рьотингер и проф. Кинов обсъдиха клинични случаи заедно с присъстващите лекари. Целта е българските ортопеди да имат възможност да прилагат новия метод за лечение при напредналата артроза на тазобедрена става.

 

Проф. Хайнц Рьотингер е известен с разработения от него метод - “Подход на Рьотингер”. При него става дума за минимално инвазивна оперативна техника, която се радва на широка популярност по целия свят. При този подход се оперира през малък разрез 8-10 см. За сравнение - при класическите операции обичайно разрезите са 15-20 см.

 

Друга особеност е специалното странично разполагане на пациента на операционната маса, както и специалното фиксиране на крака, който ще бъде опериран. Това позволява да се използват естествените пролуки в мускулите и те да не се нараняват излишно. При класическите подходи се налага хирургичното разделяне на мускулните влакна.

 

Ползата за пациентите е голяма. Травмата е по-малка, губи се по-малко кръв, а постоперативната болка е много по-малка. Благодарение на намаления стрес по време на самата операция периодът на възстановяване е много по-кратък.

 

Автор Илияна Ангелова

 

Вижте във видеото началото на операцията и поясненията на проф. Рьотингер. 

Коментари

Чудесно е, че в България е бил поканен и се е отзовал хирург с репутацията на проф. Д-р Рьотингер! Поздравления за проф. Пламен Кинов, който за много кратко време осъществи визитите на проф.Рьотингер и друго от големите имена на съвременната ортопедия – д-р Карстен Перка! От такива хирурзи винаги има какво да се научи! За пръв път се срещнах с проф. Рьотингер на Първия ортопедичен конгрес под егидата на ICJR в Дубай през Март 2012г., където той изнесе прекрасна лекция именно за приложението на MIS предно-латерален достъп за тазобедрено ендопротезиране, която ме впечатли дълбоко. Искам, обаче да направя едно уточнение по отношение на ендопротезирането с мини-инвазивен предно-латерален достъп. Тази техника не е нова за България. В МБАЛ”Полимед” София по този начин са оперирани стотици пациенти, като началото беше през есента на 2010г. Малко след това бяха проведени 2 курса за обучение на колеги, като темата беше обединена за DAA и ALA при това с практически сесии на живо. ALA-техниката е чудесна, но има и доста ограничения, най-вече по отношение избора на пациенти. След като през 2015г. преминах към директен-преден достъп при тазобедрено ендопротезиране по заразяващия пример на моя колега и приятел д-р В.Димов в момента в България мисля, че няма ортопед с по-голям опит и умения в ALA-техниката от д-р Насер Мохамад. Пожелавам успех на колегите от чудесната ортопедична клиника в Б-ца”Царица Йоанна- ИСУЛ” при прилагането на тази техника!