Публикация

Атаката на супербактериите

Атаката на супербактериите

Средните векове отминаха отдава и в 21 век арсеналът на лекарите е пълен с ефективни средства срещу повечето от болестите, които мъчат човечеството. Антибиотиците, в повечето случаи, могат да преборят за дни всяка бактериална инфекция. Но медиците започнаха да говорят за супербактерии, срещу които няма все още изнамерено лечебно средство.

Оказва се, че не само бактериите, а и вирусите, микроскопичните гъби и най-простите организми като амебата

привикват към лекарствата и престават да реагират на тях. Така е устроена природата – през изминалите милиони години микробното общество на Земята се е занимавало главно с опити да оцелее. И когато някоя бактерия, по волята на съдбата, получава свойствата, които ѝ помагат да се справи едновременно с няколко антибиотика, получава се супербактерия, много опасна за човека, защото не се поддава на лечение.

За нейната поява отново са виновни хората, които употребяват антибиотици с повод и без повод, при това неправилно, в малки дози или недостатъчно дълго. Храним селскостопанските животни с тонове силни лекарства, за да не боледуват и по-бързо да растат.

 

В такъв случай не трябва да се учудваме, че антибиотиците попадат в околната среда, а там има селекция – оживяват тези микроби, които от нищо не се страхуват. И тези супербактерии започват да се разнасят по целия свят. А той вече е много малък. Преди, за да стигне заразата от Южна Азия до Европа, е трябвало „да пътува“ две години например. Сега обаче проблеми няма – купуваш си билет за самолета от Джакарта до Амстердам и след 15 часа в центъра на Европа „пристига“ нова, устойчива на най-силните антибиотици, супербактерия.

За щастие съвременната наука не се предава

и продължава опитите да създаде нови ефективни препарати, но това все още е много скъпо удоволствие. Само съвместните усилия на всички – на учени, на частни компании и задължително на държавно ниво, човечеството ще може да посрещне предизвикателствата на света, който е невидим с просто око, но пред който все още сме безпомощни.

Коментари