Публикация

Пневмонии след вирусни инфекции изпратиха десетки за лечение в стационара

Пневмонии след вирусни инфекции изпратиха десетки за лечение в стационара

Тежки пневмонии изпращат десетки пациенти във вътрешно отделение с белодробна насоченост на УМБАЛ „Пловдив“. Инфекцията се появи като усложнение след преболедувано вирусно заболяване. Засяга сравнително млади хора – между 40 и 55-годишна възраст, при които болестта започва с температура, драскане или леки болки в гърлото, посочи началникът д-р Илияна Вълканова. Обикновено по препоръка на личните лекари те започват лечение с парацетамол и хапчета за гърло, с което постигат известно облекчение. След седмица обаче болестта сякаш отново се завръща, като симптомите вече са много по-тежки – вдигат висока температура, която не спада с никакви лекарства. При прегледа се установява, че са развили пневмония.

След поставяне на диагнозата боледуването продължава 7-10 дни, после още десетина дни имат кашлица. Като се прибави и първата „по-лека“ седмица, в която са заболели, боледуването излиза най-малко месец, а може и повече, посочи д-р Вълканова. Степента на тежест зависи от състоянието на болните, както и от тяхната възраст. Хора с потиснат имунитет обикновено карат инфекциите, независимо какви, по-трудно, а при някои за жалост картината може да завърши и фатално.

Според нея екипът на отделението това лято се убедил, че грипът вече далеч не е само есенно-зимна инфекция, а се среща и през лятото, защото в края на септември станали известни резултатите от десетима пациенти, лежали в топлите месеци. При изследванията е изолиран грип тип „А плюс“. Медиците търсят вероятната причина за големия брой тежки случаи е влажното и дъждовно лято.

Въпреки че тази година нямаше прекъсване на грипа, екипът на УМБАЛ-Пловдив се готви за новия сезон, който започва с първите мъгли и дъждове и завършва по Великден. Д-р Вълканова припомни хората да се имунизират срещу грип, за да посрещнат по-спокойно Коледните празници. Особено важна е тази мярка за тези, чиито професии са свързани с много контакти, като на лекари, учители, кондуктори. До края на октомври е най-подходящият момент да си поставят ваксината и организмът да си изгради защита. Според завеждащата витамин D е факторът, който поддържа имунитета, но се изчерпва от организма през януари-февруари и затова тогава избухват епидемиите. Друга предпоставка за разпространение на грип е и топлата зима, а голяма част от прогнозите са идващата ще бъде такава. В риск от заразяване са пациенти с хронични заболявания.

В последните 3 години заболеваемостта беше доста повишена и ние имаме готовност за сезона, можем да поемем всички нуждаещи се от хоспитализация, макар че това би довело до превишаване на лимитите на НЗОК, отбеляза д-р Вълканова

Коментари