Публикация

Пациенти се обявиха срещу намаляването на парите за лекарства


Решението на правителството да намали предвидените за годината средства за лекарства по бюджета на Министерството на здравеопазването с почти 27 млн. лева ще доведе до компрометиране на лечението на хиляди болни с онкологични, редки заболявания, пациенти с трансплантирани органи и такива на хемодиализа.

Около това мнение се обединиха представители на Българския пациентски форум по време на среща във Велинград през уикенда.

Сдружението се обяви и против въвеждането на делегирани бюджети за болниците. Според него това ограничава правото на избор на болните, създава неравнопоставеност между пациентите и ще доведе до допълнително влошаване на качеството на медицинските услуги.

Българският пациентски форум е възложил на Теодора Захариева да се срещне с представители на здравните власти и да изрази несъгласието на организацията с предлаганите промени.

На срещата, съобщава още Центърът за защита правата в здравеопазването, е взето решение за организиране на публични дискусии в областните градове, на които да бъдат обсъдени както ситуацията в здравеопазването, така и предложенията за промени в нормативната уредба, които да доведат до по-добрата защита на правата на пациентите.




Коментари