Публикация

Жегите отново изпревариха лятото


Летните горещини и тази година започнаха по-рано, а температурите все се движат около максималните стойности или над очакваните за сезона.

Високите температури са опасни особено за малките деца, възрастните хора, хронично болните, хората с високо кръвно и със сърдечно-съдови проблеми.

Разликата между температурата на помещенията с климатик и външната среда не бива да надвишава 10-12 градуса. Според експертите, резкият „преход” от топло към студено и обратно, при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Повечето хора прилагат традиционни начини за справяне с горещините – студени напитки, водни басейни, сянка и др.

В горещините обаче е полезно да се консумират течности със стайна температура /чай, билкови отвари, вода, прясно изцедени сокове/. По-добре е да се пие често, на малки глътки. Така клетките се насищат по-бързо с влага.

Трябва да се има предвид, че е вредно както обезводняването, така и прекомерното пиене на течности – то води до претоварване на сърцето и бъбреците.

В жегите е добре да не се преяжда, а храната да бъде лека. Що се отнася до хладния душ, той помага, ако имате възможност да го прилагате системно. Ако ви предстои по-дълъг престой навън, по-добре душът да е горещ. Заради разликата в температурите ще се чувствате по-комфортно.

Подбирайте внимателно и дрехите – нека да са светли, леки, широки и от естествена материя.

Ако не сте успели да се предпазите от високите температури, е добре да знаете какви са симптомите на топлинния удар, за да сте подготвени. Те включват прилошаване, главоболие, слабост, жажда, тежест в сърдечната област.

При слънчевия удар се появява силно главоболие, световъртеж, пулсиращ шум в ушите, повръщане.

Много е важно пострадалият да се пренесе веднага на хладно място и да приема течности.

При необходимост потърсете лекарска помощ.

Накратко – когато времето навън е горещ,  носете дрехи от естествени материи; пийте течности, но не студени; избирайте сянката пред прякото слънце; не излизайте в най-големите жеги, ако не е наложително; забравете алкохолните напитки.

Коментари