Публикация

OKOUBAKA – скъпоценното хомеопатично „БИЖУ” в случаи на ХРАНИТЕЛНО НАТРАВЯНЕ, НЕПОНОСИМОСТ, ЧУВСТВИТЕЛНОСТ към храни

OKOUBAKA – скъпоценното хомеопатично „БИЖУ”  в случаи на ХРАНИТЕЛНО НАТРАВЯНЕ, НЕПОНОСИМОСТ, ЧУВСТВИТЕЛНОСТ към храни

OKOUBAKA – точното скъпоценно „БИЖУ”

в случаи на ХРАНИТЕЛНО НАТРАВЯНЕ, НЕПОНОСИМОСТ, ЧУВСТВИТЕЛНОСТ

 

Публикувано от Uta Mittelstadt в „Тези, които трябва да имаш... в домашния хомеопатичен комплект!” [1]

 

 

По толкова много поводи съм използвала това „бижу” на моята хомеопатична аптека, че то всъщност е постоянен и верен спътник в дамската ми чанта, където и да излизам!

 

Okoubaka - това е кората на африканско дърво, превърнато в лекарство поради употребата му в местната народна медицина. Известно е, че кората е била вземана от членовете на африканско племе, когато са били канени в съседство или от друго племе и не са могли да са сигурни в добронамереността на домакините, вследствие на което е трябвало да са подготвени за евентуално отравяне на храната или питиетата, сервирани на срещата им. [2].

Действието на това лекарство се простира предимно върху стомашно-чревния тракт (стомах, черва, черен дроб, жлъчен мехур и панкреас). Okoubaka е предназначено при гастроентерит след прием на развалена храна. Препоръчва се и при непоносимост към храна, както и при временни промени в храненето – като например при пътувания по чужди места, където кулинарните обичаи са непривични. [3]. Има сведения за успешната му употреба в случаи на чревни инфекции, цьолиакия, синдром на раздразнените черва и болест на Крон. [3].

Основните му показания са отравяния от храна, химични лекарства, тютюн и химични добавки в храната. Посочва се и като лекарство за следствията от приложение на химиотерапия, а също и превантивно срещу тропически болести. Сенна хрема, алергии и обриви също могат добре да се повлияят от Okoubaka. Това лекарство се посочва в частност, когато възникне болест или дискомфорт като следствие от излагането на бактерии и токсини от околната среда, вируси или химични средства. [3].

Симптомите, които има човек, нуждаещ се от Okoubaka, са проблеми с концентрацията и паметта. Той може да е раздразнителен, депресивен, да изразява безпокойство, да е изтощен след инфекция, може да страда от главоболие, мигрена и виене на свят. Пациентът може да преживява гадене, повръщане, диария, стомашна и коремна болка с подуване на корема или киселини в стомаха, или липса на апетит.

Пациенти, предразположени към сенна хрема, могат да се ползват от Okoubaka, когато дишането е затрудено, имат астматични симптоми, мъчителни кашлица или хрема. Лекарството може да е ценно в случаи на алергии със сърбяща, подута, зачервена кожа. Специално се препоръчва, когато алергичната реакция е вследствие на химикали, химични лекарства, храна или е от неизвестен източник. [3].

По толкова много поводи съм използвала това „бижу” на моята хомеопатична аптека, че то всъщност е постоянен и верен спътник в дамската ми чанта, където и да излизам. Например използвам го, когато трябва да хапвам неща извън моето нормално меню и като следствие бих могла да очаквам известен дискомфорт след такава храна. Когато имам покана за обяд/вечеря и отивам на ресторант, а не съм сигурна относно поносимостта и чувствителността ми към храната и добавките в нея, тогава използвам Okoubaka профилактично.

Прекомерното замърсяване на зеленчуците с инсектициди и пестициди също може да предизвика силна реакция при по-чувствителните хора, но и алергиите от „природна” храна могат да имат обезпокоително въздействие – тогава, ако е известен източникът на дискомфорт или реакцията е очаквана, предписвам Okoubaka.

В случаи на хранително натравяне, при първите признаци на дискомфорт препоръчвам Okoubaka. В случай, че съм яла повече, коремът ми е подут, имам газове, страдам от лошо храносмилане приемам Okoubaka.

Според моя опит Okoubaka е едно от малкото на брой лекарства, които се посочват като превантивна мярка. Профилактичната употреба на хомеопатичните лекарства е спорен въпрос сред хомеопатите. Предписването на лекарство, преди да се установи заболяване и специфични за пациента симптоми, се противопоставя на основния принцип в хомеопатичната практика. [6]. Да се дава лекарство с цел предотвратяване възникването на заболяване или дискомфорт в предстоящото бъдеще, съответно е малко извън рамките на обичайната хомеопатична практика. И все пак, дори Ханеман е имал изключение от това правило. В случай на епидемия дори той е прибягнал до превантивно предписване. [6]. Където може да се избегне дискомфортът, както в случая с Okoubaka, мисля, че си заслужава да се употреби лекарството като такова. Опитът в практиката представя многобройни доказателства за действието на Okoubaka дори при профилактична употреба.

 

Източници:

[1] https://cleverhomeopathy.wordpress.com/2012/12/03/must-have-okoubaka/

[2] DHU (2012) Aus dem Schatz der Homöopathie: Okoubaka, last accessed December 2012 at URL http://www.deutschehomöopathie-union.net; DHU (2018) https://www.dhu-globuli.de/produkte/produktsuche/

[3] DHU (2011) Homöopathisches Repetitorium Karlsruhe: Deutsche Homöopathie Union.

[4] Okoubaka (2012) Homöopathische Mittel, last accessed December 2012 at URL http://www.similasan.ch

[5] Bhatti, A. (2008-2010) Okoubaka complex, last accessed December 2012 at URL http://www.dratiq.co.uk

[6] Hahnemann, S. (1974) Organon der Heilkunst (2.Auflage) 6B Heidelberg: Karl.F.Haug Verlag

Коментари

Колкото работи въпросното "бижу", толкова работят и връзките на източниците отдолу. Вероятно идеята на статията е (точно като при всеки хомеопатичен препарат) да си внуша, че има достоверни клинични проучвания и доказателства как точно действа? 

Анонимен
18 окт 2018 13:26

хм, интересно, аз намерих първата връзка - must have okoubaka, но имам сериозен опит в намиране на "ненамираеми" неща
със следващите връзки няма да опитвам, поне не сега

Здравейте, съжаляваме, че връзките на източниците вече не работят, но вие знаете, че интернет е много динамична среда и е нормално понякога да има промени в домейните. DHU например изцяло са преработили сайта си, затова днес към публикацията за Окубака добавихме линк към информацията за продуктите в новия им сайт. За да получите повече информация за Окубака, можете също така да последвате тези линкове:


https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/daz-az/2007/daz-25-2007/okoubaka-aubrevillei

http://www.similasan.swiss/de/heilmittel/einzelmittel/okoubaka.html

https://www.researchgate.net/publication/276414305_Okoubaka_aubrevillei_A_new_homeopathic_medicine_for_the_side_effects_of_chemotherapy

https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1745-6215-14-96

Има ли клинични изпитвания с това лекарство и каква е цената

Хомеопатичното доказване на лекарството е основна концепция в хомеопатията. Има многоцентрово, рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано проучване, публикувано през 2013 г. 
Целта на такива изпитвания е да се тестват нетоксичните нива на дадено вещество при здрави доброволци, за да се определят симптомите, които това вещество стимулира и видовете индивиди, които могат да бъдат чувствителни към него. Профилът на записаните симптоми служи като основа за информация за намиране на показатели на лекарството при болни пациенти. Изследваното лекарство се прилага и се описва индивидуалният отговор на всеки доброволец към приложението на веществото. Клиничният опит впоследствие оформя профила на хомеопатичното лекарство. В рамките на това проучване е разработена нова методология за проучване и протокол от проучването, който отговаря на критериите на Добрата клинична практика, Декларацията от Хелзинки и германските наредби за медикаменти и наркотични вещества. Основната цел на изследването е да се определи дали хомеопатичното лекарство Okoubaka С12 провокира по-характерни хомеопатични доказателства за симптоми след 3 седмици в сравнение с плацебо при здрави доброволци. Вторични цели са разработването и тестването на методологията на качествения анализ, върху която да се основава дефиниция за симптомите, специфични за лекарството (симптоми), и да се състави профил на характерни хомеопатични доказателства за симптомите на изпитваното лекарство за терапевтични цели. Качественият анализ на характерните симптоми показва смесен резултат: има припокриващи се симптоми и за двете групи, но и качествено съобщаване на симптоми, отличаващи групата на Okoubaka от плацебо групата. 

Подробности за изследването можете да видите тук - 

https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1745-6215-14-96

Okoubaka може да се намери в аптечната мрежа у нас на цена средно около 9 лв.

Тествани са здрави доброволци 3 седмици за да се отчетат хомеопатичните симптоми които се стимулират от плацебо контролираното вещество-какви са хомеопатичните симптоми и защо не се изпитват клинично болни

Защо не се изпитват върху клинично болни? Защото в хомеопатията това е един от основните принципи на изучаване на хомеопатичните лекарства. Картината на лекарството се изучава върху клинично здрави хора – доброволци, които се наблюдават за определен период и се описват проявените при тях симптоми. Полученият сбор от достоверни симптоми разкрива картината на хомеопатичното лекарство, което вече може да се използва при болни хора със същата изява на симптоми. 

Отчетените при доброволците симптоми в това клинично наблюдение не са стимулирани от плацебо вещество, а са резултат от приема на хомеопатичното лекарство във Verum-групата, като е спазван принципът на пълна анонимност. И двете групи не знаят дали приемат плацебо или лекарство, а също и не знаят какво лекарство се изпитва върху тях, за да има пълна обективност. Въз основа на това наблюдение получаваме информация при каква група болни с определена клинична изява на симптоми може да бъде използвано лекарството. И в практиката това се потвърждава, пример за което е публикуваната статия за Okoubaka.

Безвредно не означава лечебно-при това на висока цена