Публикация

Първите 1000 дни от развитието на организма са ключови за здравето през целия живот

Първите 1000 дни от развитието на организма са ключови за здравето през целия живот

В България децата са изключително обездвижени. Това е не само здравословен проблем, но и социален. Би трябвало да има повече места, площадки, на които да играят и да се движат, а не да прекарват цялото си свободно време пред екрана на компютъра, таблета или смартфона. Българските деца стоят два пъти по-дълго пред екран, отколкото децата в другите европейски страни, като Холандия, Австрия, Белгия. Час, час и половина на ден, дори и два часа, те трябва да прекарват в игри. 

Спортът е изключително полезен за детското здраве

Спортове като хандбал, тенис, плуване, футбол, не само развиват хармонично тялото им, но и спомагат в борбата срещу затлъстяването, явяват се идеална превенция срещу метаболитни заболявания, предиабет и диабет. 

Глобализацията води до увеличаване на социално значимите заболявания

Те са непосредствено свързани с детското затлъстяване. Едно дебело дете впослеследствие получава високо кръвно налягане, предразположено е към развитие на диабетна болест и сърдечни заболявания.

Много важни са първите 1000 дни от развитието на организма

Т.е. от момента на зачеването до втората година на развитието на едно дете. Бъдещата майка не трябва да увеличава теглото си с повече от 15-16 килограма. Здравето на едно дете зависи много от това - как се е движила неговата майка, как се е хранила, какви храни и по колко е приемала. От изключителна важност е сънят - добрият сън е важен за доброто здраве на бременната, но и на бъдещото й дете.

 

Повече по темата вижте във видеото:

 

Коментари