Публикация

Зика вирус и репродуктивно здраве

Зика вирус и репродуктивно здраве

Постер от  XII Национална конференция по Инфекциозни болести "Предизвикателства и проблеми на съвременната инфектология"

 

Автор: доц. Радка Комитова, Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина, Медицински университет - Пловдив

 

Резюме: За разлика от сродните вектор-преносими вируси денга, западен Нил и жълта треска, причиняващи тежки заболявания сред хората, Зика вирусът (ZIKV) изплува от неизвестността заради връзката си с конгениталния ZIKV синдром. Незнайно защо, 60 г. след откриването на вируса и единичните заболели, съобщени в Африка и Aзия, ZIKV се установява в Северното полукълбо. Основната тежест е връзката му с редки, но сериозни неврологични усложнения – синдром на Гилен-Баре и микроцефалия, както и редица други малформации при новородени. Направен е преглед на епидемиологичните характеристики на инфекцията. Второ, фокусирано е върху поведението и проследяването на ZIKV експонираните бременни и техните деца, Накрая, коментирани са родените здрави, но по-късно проявили отклонения в развитието си деца. С оглед благоприятния ефект от интервенции в ранния критичен период на развитието на кърмачето, е важно установяване на майчината ZIKV експозиция и мониториране на развитието и поведението на детето.

 

Постерът можете да разгледате в прикачения файл>>>

Прикачени файлове

pdf

Коментари