Публикация

Здравната реформа е обект на политически консенсус и надпартийни решения

Здравната реформа е обект на политически консенсус и надпартийни решения

Днес 15 октомври (понеделник) Български лекарски съюз и БСП реализираха среща, инициирана от левицата, относно предложенията касаещи сектор здравеопазване, поместени в платформата на БСП „Визия за България“.

 

На срещата Български лекарски съюз изрази своето удовлетворение, от факта, че сектор здравеопазване става централна тема на дискусии, което е първата крачка към градивни промени в сферата. Участието на съсловната организация като ключов компонент в здравните политики на държавата бе ясно очертано от представителите БЛС и отбелязано като важен елемент при реализирането на бъдещи промени в здравния сектор.

„Здравната реформа е обект на надпартийна политика и решения, затова всички политически сили трябва да намерят консенсус относно бъдещите промени, които касаят сектора и цялото общество“, коментираха от БЛС.

Представителите на съсловната организация очакват, че всяка една промяна, която се предлага, ще бъде ясно обмислена и анализирана, за да може да бъде очертана ползата за обществото, в т.ч. лекарите и пациентите. В този контекст бе и днешната среща като част от дебата относно необходимостта от промени в сектора.

„Нито една реформа не може да се случи, без да се реши кадровата криза в системата - лекари и специалисти по здравни грижи“, категоричен бе д-р Маджаров на брифинга след срещата.

Д-р Маджаров обясни, че мотивите за вота на недоверие не са разглеждани на срещата, тъй като съсловната организация не е политическа структура, която може да дава оценки по темата. Председателя на БЛС допълни, че на срещата са коментирани алтернативните предложения на БСП за финансиране на системата, моделите за демонополизация на касата и допълнително задължително застраховане, както и остойностяването на лекарския труд, като важен елемент от бъдещата реформа в сектора.

 

Български лекарски съюз заяви, че предстоят още срещи с политическите сили, за изграждане на единна и балансирана визия на реформа в сектор здравеопазване.

 

Коментари