Публикация

Анестезиологът е част от една истинска мистерия, която отключва загадките на съзнанието

Анестезиологът е част от една истинска мистерия, която отключва загадките на съзнанието

Картографирането на начина, по който нашите нервни вериги се променят под въздействието на анестезията, може да хвърли светлина върху една от най-сложните загадки на невронауката: съзнанието.

 

Но макар лекарите да са подлагали хората на упойване повече от 150 години, това, което се случва в мозъка по време на обща анестезия, е мистерия. Учените не знаят много за степента, до която тези лекарства стимулират в една и съща мозъчна верига, която използваме, когато спим или как се анестезираме, се различава от другите начини на загуба на съзнание, като например подхлъзване в кома след нараняване. 

Части от мозъка наистина ли спират или просто спират да комуникират помежду си? Как се анестезирате различно от състояние на хипноза или дълбока медитация? И какво се случва в мозъка при прехода между съзнанието и безсъзнанието? -

Знаем, че можем да ви вкараме и измъкнем от това безопасно, но все още не можем да ви кажем как работи.

казва  Емери Браун,  анестезиолог в Централната болница в Масачузетс.

Разбирането за това, което се случва с мозъка под въздействието на анестезията, смята той, ще помогне да я направим  по-безопасна и по-ефективна, с по-малко странични ефекти. 

Това знание може да доведе и до нови лечения за кома и други мозъчни състояния и да разбере основните въпроси в невронауката, включително и самата същност на съзнанието

Анестезиологията е форма на невронаука,

това, което правим ежедневно, е да модулираме почти всички аспекти на нервната система,

потвърждава Джордж Машур, анестезиолог и невролог от университета в Мичиган.

 

Невронауката често се е възползвала от естествени експерименти - пациенти, които губят способността си да запомнят, да продуцират език или да регулират емоциите си, след като части от мозъка им са повредени или трябва да бъдат премахнати хирургично.

Анестезиолозите всеки ден 

наблюдават елементи на съзнанието, които изчезват. При обща анестезия, например, пациентите губят възприятие, осведоменост, памет и способност за движение. Анестезиологът може да повлияе на всяка една от тези промени по различни начини, като променя дозите и видовете използвани лекарства.

"Като отнемаме различни функции, които свързваме със съзнанието, можем да успеем да започнем да комбинираме части от пъзела"

 

казва Браун. Така учените, изучаващи съзнанието ще могат да започнат да правят за него това, което са направили с паметта и езика.

Браун е част от малка, но нарастваща група от изследователи по анестезиология, които използват електроенцефалограма (ЕЕГ), инструмент за мониторинг на електрическата активност на мозъка, за систематично изследване на всеки аспект на анестезията при хора и животни. 

графика на несъзнваването
Графика на несъзнаваното: Тази спектрограма показва ЕЕГ записи от пациент, подложен на обща анестезия. Две дози от интравенозния анестетик пропофол водят до изблици на активност (минута седем). След това се прибавя инхалиран анестетик, изофлуран, а в 14-та минута започва характерен модел на бавночестотни и алфа осцилации. Хирургията завършва на минута 16 и изофлуранът се изключва. ЕЕГ постепенно преминава към високочестотни, по-малко интензивни колебания.

 

Браун, изучавайки своите анестезирани пациенти, установява:

започваш да осъзнаваш, че части от мозъка не спират всичко по едно и също време, има йерархия

Същото важи и за момента, когато действието на анестезията отмине. Обикновено най-фундаменталните мозъчни функции се връщат назад, а след това, когато областите на мозъчния ствол контролират слюноотделяне и сълзотворни канали се съживят, устата на пациентите се напълва със слюнка, а очите им - вода. Те преглъщат и кашлят, тъй като зоните, контролиращи усещането на гърлото, стават активни. Накрая очите им се движат и след това реагират на външния свят. По-късно сложните мозъчни функции ще се възобновят.

Всичко това е невероятно,

анестезиологът е част от една истинска мистерия, която отключва загадките на съзнанието

По същия начин Антъни Хъдец, анестезиолог в Медицинския колеж в Уисконсин, Милуоки, казва, че анестезията не просто изключва сетивата. Той прилага анестезия на доброволци на по-ниски от клиничните нива, за да наблюдава мозъка им, докато изпадат в безсъзнание и промените, които се случват в мозъка.

По-доброто разбиране на тези промени може да посочи пътя към нови лечения за мозъчно увреждане и други разстройства.

 

 


 

Първата демонстрация на анестезия с етер е направена на 16 октомври 1846г. в Бостън. Така се слага край на болката и начало на една от най-ценните професии в света на медицината - анестезиологията. 

 

Анестезиологът е медицинският специалист, който стабилизира, чрез медикаменти и инванзивни техники, жизнените  функции на спешните болни. Анестезиологът е този, който осъществява предоперативната подготовка пациентите, на които предстои хирургическа интервенция. За да прецени коя е най-точната анестезия, анестезиологът се запознава се в детайл с вида на операцията и техниката на нейното извършване. По време на операцията въвежда и държи пациента в анестезия, като следи всичките жизнените му показатели – дишане, сърдечна дейност, хемодинамика, температура, лабораторни показатели. Анестезиологът е и този, който реанимира болния, когато се налага. Когота операцията приключи, анестезиологът извежда оперирания от анестезията и назначава терапия , която ще предотврати следоперативните рискове и ще помогне за бързото и ефективно възстановяване на пациента.

Анестезиологът е не само многопрофилен специалист с познания в областта на вътрешните болести, кардиология, неврология, ендокринология, но и психолог.

 

16 октомври е денят на анестезиолога.

Честит празник, анестезиолози!

Бъдете здрави, ценени и оценявани по достойнство!

 

 

 

Източник на части от текста

Коментари

Честит празник и от мен от сърце!!! Това са най-важните за мен лекари!????????????