Публикация

Има достатъчно пари за здраве, трябва само по-строг контрол

Има достатъчно пари за здраве, трябва само по-строг контрол

Министърът ще наруши Конституцията, ако въведе задължителното застраховане, казва доц. Георги Йорданов, народен представител в 44-тото Народно събрание и зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

Завършва дентална медицина във Факултета по стоматология в Медицински университет- Пловдив. Има още 3 придобити специалности - по социална медицина и здравен мениджмънт, орална образна диагностика и обща стоматология; специализация по мениджмънт на здравното осигуряване в Германия и по мениджмънт на болнични заведения - САЩ; магистратура по здравен мениджмънт; има защитена научна степен "доктор" и хабилитация за ст.н.с. ІІ ст./доцент. Научни трудове - 53. 

Бил е общински съветник - два мандата, и е оглавявал комисията по здравеопазване при Пловдивския общински съвет, както и ръководител на катедра ОДДАФ в МУ, ФДМ - Пловдив. Бил е изпълнителен директор на "МБАЛ - Пловдив" АД, управител на МБАЛ "Св. Мина", както и директор на РЦЗ-Пловдив. Владее английски и руски език. 

 

Споделям интервюто, което дадох за в. Марица, по проблемите в българското здравеопазване. 

 

 

- Доцент Йорданов, защо БСП реши да внесе вот на недоверие към управляващите на тема здравеопазване? 

- Защото управляващите доказаха, че не могат да решат проблемите в здравеопазването. Смениха толкова много здравни министри, а резултатът е задълбочаване на кризата. В първия кабинет на Бойко Борисов министрите се отличиха в нищо-не-правенето. Тогава управляващите откраднаха 1.5 милиарда лева от резерва на Здравната каса, което доведе до нейните проблеми през годините и недостига на средства. Във втория кабинет на Борисов здравният министър Петър Москов се запомни с въвеждането на лимитите и пръстовите отпечатъци, които се провалиха. В третия кабинет на Борисов министърът на здравеопазването проф. Николай Петров заговори за демонополизация на Здравната каса и че системата на здравеопазването е изчерпана и трябва да се реформира - и го махнаха. За да дойде Кирил Ананиев с неговите така наречени два модела за реформи, които обаче предизвикаха недоволство сред по-голямата част от обществото. 

- Вие също ли не ги одобрявате? 

- Разбира се. От състоянието на здравеопазването са недоволни не само пациентите, а и самите медици. През февруари БСП предизвика дискусия в парламента по проблемите в здравеопазването и лошото състояние на общинските болници. Депутатите задължиха министър Кирил Ананиев в едномесечен срок да предложи решение за стабилизиране на общинските болници и перспективите за тяхното развитие. Вече 7 месеца това решение не е изпълнено. След това проведохме и втора дискусия в Народното събрание и това принуди най-накрая министър Кирил Ананиев да излезе с двете предложения за реформи. 

- Стана ясно, че вие вляво не ги харесвате. Защо? 

- Това не са идеи за реформиране на системата, а опити да бъдат принудени хората да плащат повече за здравни услуги, без да има гаранция, че ще бъдат обгрижвани и лекувани по-добре. Колко от гражданите, особено пенсионерите, могат да си позволят да доплащат 100 лв. за здраве месечно? Нищо обаче не се споменава как ще се реши проблемът с тези, които не си плащат здравните вноски. А те са около 720 000 души. 
Интересното е, че дори финансовият министър Владислав Горанов се разграничи от модела на своя бивш заместник да се въведе задължителна здравна застраховка и каза, че предпочита другия модел с демонополизация на Здравната каса. Това обаче трябвало да стане чрез обществено обсъждане. Ние сме против идеите на Кирил Ананиев. В момента от здравни вноски в Касата влизат 3.8 милиарда лева, а в Министерството на здравеопазването още 1 милиард лева. Министър Ананиев иска да увеличи тези пари, но като бръкне в джоба на хората. Смущаващо е, че смята да вкара в системата частните застрахователи, а пренебрегва договорното начало и изключва на практика от преговорния процес съсловните организации - Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз. Техните ръководства вече изразиха недоволството си и декларираха, че няма да позволят да бъдат игнорирани, когато се обсъждат проблемите в здравеопазването и се взимат мерки за неговото развитие. Те са напълно прави, а намеренията на управляващите само ще засилят напрежението. Освен това каква реформа ще извършва без информационна система, а както видяхте, поръчката за нейното създаване беше спряна. Освен това здравният министър ще наруши Конституцията, ако въведе задължително здравно застраховане. В основния закон на страната пише, че нейните граждани плащат здравни осигуровки, за да получават здравни грижи, а не застраховки. Идеята за демонополизация на Здравната каса, представена в този вид, също търпи критики, тъй като може да доведе до нейното съсипване. Ако бъдат въведени идеите на Кирил Ананиев, голяма част от държавните и общинските болници ще затворят, тъй като ще се намали притокът на пациенти при тях. Хората, които се лекуват там, в голямата си част са с по-ниски доходи и няма да имат възможност да си плащат и просто няма да посещават здравните заведения, които от своя страна ще затворят поради недостиг на средства за дейността си. Това ще доведе до повишаване на смъртността сред заболелите, а уж се полагат грижи за лекуването им. 

- Какво предлагате вие? 

- Ние смятаме, че здравната вноска, която плащат гражданите, трябва да остане в този размер, който е сега. В здравеопазването средствата са достатъчни, но в него много се краде и разхищава. Трябва по-строг контрол на изразходването на средствата. Освен това е задължително да бъде извършено остойностяване на клиничните пътеки и лекарския труд, за да имаме ясна представя за състоянието на здравната система. Ние продължаваме да настояваме и за свалянето на ДДС на лекарствата. Иначе българите ще продължат да пътуват до Гърция и Турция за по-евтини медикаменти. Освен това трябва да се промени и статутът на държавните и общинските болници. В момента те са търговски дружества и при тях се гони единствено печалбата, за сметка на доброто лечение на пациентите. Те трябва да станат със статут като ВМА и болницата на МВР, където основната задача е лекуването на пациентите. Всичко това сме го заложили в нашата стратегия за развитието на здравеопазването. Готови сме да участваме в сериозна дискусия с всички заинтересовани страни. Един от начините да предизвикаме дебата пред обществото е именно чрез вота на недоверие към управляващите за проблемите в здравеопазването, който ще внесем в парламента.

 

 

 

 

Коментари