Публикация

Пациенти на протест срещу по-малкото пари за лекарства


Пациенти ще протестират пред Министерския съвет заради по-малкото средства, заложени за здравеопазване при актуализацията на бюджета. Предвижда се с близо 27 млн. лв. да бъдат намалени парите за лекарства на Министерството на здравеопазването.

Ще протестираме още тази или следващата сряда, съобщи Теодора Захариева, председател на федерация „Български пациентски форум”.

Тя участва в обществена дискусия на тема „Пациентът между правото на медицинската помощ и делегираните бюджети”, организирана от омбудсмана Гиньо Ганев.

Теодора Захариева посочи, че намаляването на парите за лекарства ще остави много пациенти без лечение.

От Българския пациентски форум се обявиха и срещу делегираните бюджети на болниците.

Нямаме намерение при всяко посещение в болница да питаме на входа дали лечебното
заведение има бюджет, за да ни лекува, категорична е Теодора Захариева.

Всеки ден болниците в страната ще могат да приемат с 1000 пациенти по-малко заради делегираните бюджети, налагани от здравната каса, отбеляза кардиологът проф. Младен Григоров.

Според него нещата се решават от хора, „които никога през живота си не са се сблъсквали с болен, не са лекували и хрема”.

Поради естеството си, правата на пациентите са неразривно свързани с най-висшето човешко право – правото на живот, а то не може да бъде ограничавано при никакви обстоятелства, отбеляза Гиньо Ганев.

По думите му независимо от трудностите в момента, трябва да се търсят добрите решения за реформирането на здравеопазването, които задължително да бъдат обсъдени и съобразени с мненията на лекарите и пациентите.

Проверка на НЗОК за февруари и март е установила, че има прекалено висока хоспитализация при липса на епидемия, което ще доведе до страшен финансов резултат, съобщи Иванка Кръстева, юрист в институцията.

Не можем да си позволим да отчитаме дейност над делегираните бюджети, посочи тя.

В следващите 20-30 дни трябва да се вземат адекватни мерки в здравеопазването. В противен случай до 100-200 дни то ще колабира, прогнозира д-р Илко Семерджиев.

Коментари