Публикация

Напусна ни д-р Власаки Власаков - доайен на модерната анестезиология у нас

Напусна ни д-р Власаки Власаков - доайен на модерната анестезиология у нас

Доайенът на българската модерна анестезиология, лекарят, който до 86 годишната си възраст помагаше на пациентите, д-р Власаки Власаков почина на 88г.

 

Той беше медик с две трудни специалности - хирургия и анестезиология и реанимация и сред първите преподаватели на новосъздадения Висш медицински институт - Варна /сега Медицински Университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“/ и Институт за здравни кадри (днешният Медицински колеж).

 

Първоначално обучава студентите в областта на хирургията, след което се премества в "Анестезиология и реанимация", като скоро след това оглавява и катедрата. 

 

През 1965 г., следвайки европейските модели, д-р Власаков създава първото  отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, което е ситуирано извън столицата  - ОАРИЛ. То се помещава в тогавашната Окръжна и факултетска болница, днес - МБАЛ „Света Анна - Варна“ и се превръща в център за компетентност, обслужващ целия черноморски регион.

Д-р Власаки Власаков

въвежда и популяризира множество съвременни методи за лечение:

  1. кардио-пулмонална реанимация (КПР);
  2. централна венозна катетеризация;
  3. комплексно лечение на шока;
  4. микротрахеотомия и др.

Той е и един от създателите на модерното водно спасяване по българското Черноморие. Активно участва в организирането на медицинските служби на ВСС, и създава уникалния за времето си Спешен подвижен реанимационен екип (СПРЕ).

Бил е лектор по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в МУ – Варна и Медицински колеж – Варна, в Централната национална школа на БЧК в Созопол и консултант на болниците, службите на БМП и водно-спасителните служби в Североизточна България.  Член на ръководството на националното дружество на анестезиолозите в България и на дружествата на хирурзите  и на токсиколозите.

Поклон пред живота му, преминал в спасяване на хора!

Вечна да е паметта му!

 

Поклонението и опелото ще се състоят на 20.10.2018г. от 13.00 часа в църквата „Св. Николай Чудотворец“ на бул. „Княз Борис“ I, погребението от 14.00 часа на Централни гробища – Варна.

Коментари

Анонимен
17 окт 2018 01:19

Почивай в мир!Светла ти памет!Завинаги ще останеш сред нас!

Анонимен
17 окт 2018 01:18

Почивай в мир!Светла ти памет!

Поклон!!!