Публикация

При сърдечен арест – веднага направете масаж на гърдите

При сърдечен арест – веднага направете масаж на гърдите

Ако окажете първа помощ на човек, чието сърце е спряло, можете да спасите неговия живот. Това стана ясно по време на пресконференция, посветена на Световния ден на рестартиране на сърцето, който се отбелязва на 16 ноември.

 

Според националния консултант по спешна медицина проф. Стоян Миланов в България, когато станат свидетели на припадък, причинен от спирането на сърцето,

 

повечето хора не смеят да се намесят

 

Причината е, че те не знаят какво да правят или просто не искат. Проф. Миланов обаче отбеляза, че вероятността свидетел на инцидента да навреди докато прави сърдечен масаж на пострадалия е 10 пъти по-малка, отколкото да не се опита да помогне. Той напомни, че сърдечен арест може да се случи на всеки, а тогава

 

най-важното е да се направи сърдечен масаж, докато дойде лекар

 

Председателят на Националната асоциация на работещите в спешна помощ д-р Десислава Кателиева каза, че ключов фактор при сърдечния арест е времето на реакция. Според изследвания шансовете човекът да преживее инцидентът намаляват с 10% за всяка минута бездействие.

 

„Ако просто чакаме линейка и не правим нищо шансовете на пострадалия да оцелее са около 40 до 60%. Ако се прави сърдечен масаж – 90%“, заяви лекарят.  

 

Има няколко неща, които трябва да направите ако станете свидетел на сърдечен арест. Най-напред е необходимо да проверите дали пострадалият реагира и ако липсва дишане, това означава, че той има нужда от сърдечен масаж. Важно, преди да започнете сърдечния масаж, е

 

да се обадите на тел 112 и да следвате инструкциите

 

които ще Ви подадат от там.

 

Самият сърдечен масаж се прави чрез притискане с две ръце в центъра на гърдите.

 

Натискът трябва да е силен и бърз с темпо 100-120 пъти в минута

 

Прави се докато не пристигне екипа на спешна помощ.

 

Според лекарите е добре в България да бъде помислено за разполагането на т.нар. външни дефибрилатори на обществени места, по примера на много държави в Западна Европа. Националният консултант по кардиология проф. Иво Петров отбеляза, че тяхната цена е около 1500-2000 евро. Направени са да се борави лесно с тях, като имат и инструкции за работа.

 

Марияна Манушева от Фондация "Първите три минути" каза, че е важно въвеждането на подобни дефибрилатори да бъде подкрепено от държавата, ни никой не говори за закупуването им накуп. Тя добави, че за момента е по-важно хората да бъдат обучени как да реагират при сърдечен арест. За целта през седмицата ще бъдат организирани серия от инициативи. Става въпрос за обучения, които ще се проведат в няколко училища и големи търговски центове в София. Освен това в Центровете за спешна помощ в страната са оставени листовки с информация, които лекарите ще раздават на пациентите.  

 

Можете да споделите своето мнение в обществената диксусия по темата "Може ли всеки да спаси живот?"

Коментари

Петър  Галев
17 окт 2018 09:44

Крайно време е обществена енергия у нас да бъде насочена към полезни и позитивни за цялото общество кампании. Обучението как всеки да може да участва в спасяването на живот е една от тези нужни инициативи.