Публикация

Лактобацилите пазят от интимни инфекции

Лактобацилите пазят от интимни инфекции

Интервю с д-р Огнян Радев, акушер-гинеколог, ДКЦ 15 - София

 

Д-р Радев, защо поддържането на влагалищната екосистема е важно за здравето на жената?

 

Женската полова система е отворена – никъде няма преграда между външната среда и коремната кухина. Това предполага, че много лесно може да се пренесе инфекция и да възникне сериозен здравословен проблем.

 

От друга страна, човечеството е оцеляло, което показва, че жените не са толкова лесно уязвими. Природата е изградила защити – като започнем от прилепването на лабиите (срамните устни) и космената покривка на пубиса (те по-скоро показват стремеж за защита) и се стигне до нормалната флора на влагалището, която е най-надеждната защита на женската полова система.

 

Тази флора се състои от млечнокисели бактерии (наричани още бацили на Дьодерлайн, лактобацили). Те поддържат една силно кисела среда, която е пречка за развитието и размножаването на попадналите във влагалището патогенни микроорганизми. Когато лактобацилите са в норма, обикновено жената няма оплаквания. Когато те намалеят или изчезнат, проблемите започват. 

Д-р Оги Радев, женско здраве
Д-р Огнян Радев

 

Кои фактори се отразяват негативно на биоравновесието във влагалището?

 

Антибиотичната терапия е един от сериозните „бичове“ за тази флора. Тези медикаменти убиват освен бактериите, срещу които се назначават, също и тези, които са полезни и необходими.

 

Друг фактор, който действа негативно на влагалищната флора, са необоснованите промивки. Много жени мислят, че така си осигуряват по-добра хигиена. По този начин обаче чисто механично се унищожава голяма част от млечнокиселата флора на влагалището.

 

Жената има точно два органа, които се самоочистват – очите и влагалището. Често пъти в практиката мои пациентки споделят, че се чувстват по-чисти, по-комфортно им е след промивки, но влагалището не се нуждае от това.

 

Има ли случаи, в които се препоръчват?

 

Да, при определени състояния, по преценка на лекар. Има лекарствени препарати, които се прилагат под формата на промивки. Но трябва да има показания, за да се извършват. В противен случай ще се унищожи флората, а нейното възстановяване изисква време, продължава един не кратък период, в който жените са уязвими.

 

Какво може още да застраши вагиналната екосистема?

 

Отдава се значение на изкуственото бельо, слабостта на някои жени да похапват шоколад. Тампоните също – не може да се каже обаче, че те са основна причина, но биха могли да повлияят отрицателно.

 

При какви симптоми жената трябва да търси незабавно консултация с лекар? Когато се появи течение, да се поизчака ли малко само да отмине?

 

Всяко едно течение задължително налага жената да потърси акушер-гинеколог. Дори то да не е интензивно, да не създава дискомфорт. И най-малката промяна изисква да се направи консултация.

 

Бактериална вагиноза - симптоми и лечение

 

Искам да обърна специално внимание на състоянието бактериална вагиноза. Тя е най-честата инфекция на влагалището, заедно с гъбичните инфекции. Предизвиква се от „пакет“ микроорганизми, водещ от които е бактерията Гарднерела вагиналис (Gardnerella vaginalis).

 

Бактериалната вагиноза не е от инфекциите, които предизвикват някакви интензивни оплаквания. Обикновено липсват сърбеж, парене и дискомфорт, както е при гъбичната инфекция – състояния, които карат жената веднага да търси лекар. Но бактериалната вагиноза не е за подценяване, защото е пряко свързана с непълноценната вагинална флора.

 

Важно е да се знае, че единични гарднерели има и в най-здравото влагалище. В момента, в който количеството на млечнокиселите бактерии намалее, за тези гарднелери се създава „златна среда“ – те започват да се размножават.

 

Как да се разпознае бактериалната вагиноза?

 

Основното оплакване, за което споделят пациентките, е сиво-белезникаво течение, с неприятна миризма на риба, но истинското разпознаване става на микроскопски препарат.

 

Бактериалната вагиноза не бива да се пренебрегва

 

Ако не се вземат нужните мерки, има ли рискове?

 

Влагалищната инфекция може да се разпространи към матката и маточните тръби. Цервикалната слуз, която изпълва каналa на маточната шийка, има скромни бактерицидни свойства. Те не са достатъчно надеждни, за да спрат инфекцията. Ако тя преодолее влагалището и маточната шийка, вече няма какво да я спре, за да тръгне към коремната кухина. Получава се т.нар. тазово-възпалителна болест и куп други усложнения.

 

Как може да се възстанови нарушената вагинална флора?

 

„Лактажин“ е прекрасен препарат, създаден точно с тази цел. След лечение на инфекцията и елиминиране на причинителите, е добре да се направи курс с него.
Препаратът е под формата на глобули, една кутия съдържа 7 броя. Важно е да се знае, че той се съхранява в хладилник, за да може млечнокиселите бактерии в свещичките да останат живи. Седем глобули (по една дневно) в огромния процент от случаите са достатъчни за нормализиране на влагалищната флора.

 

„Лактажин“ се ползва след инфекции, когато се санира влагалището и след това се налага да се възстанови флората. Добре е препаратът да се прилага при антибиотична терапия, успоредно с нея. Така, както се ползва пробиотик за възстановяване на чревната флора, така е полезно локално да се прилага и „Лактажин“.

 

"Лактажин" възстановява бързо вагиналната флора

 

В началото на разговора споменахте, че периодът на възстановяване на вагиналната флора не е кратък. Колко време е необходимо?

 

С „Лактажин“ е необходима само седмица. Ако очакваме флората да се нормализира сама, периодът е много по-дълъг. Преди години нямаше такива препарати и ние, гинеколозите, имахме сериозни затруднения в тази посока. Препоръчвахме на нашите пациентки да правят промивки с млечна киселина, за да осигурим на малкото останали млечнокисели бактерии подходящата среда.
За щастие сега имаме „Лактажин“, който директно и бързо възстановява вагиналната флора. По този начин пациентската е надеждно защитена.

 

Възможно ли е жената да се погрижи превантивно за запазване на полезните бактерии?

Ако жената пие антибиотици, задължително да прилага „Лактажин“. Да не си прави необосновани промивки с цел хигиена. Да спазва нормален режим и ритъм на живот, без сама да си вреди.

 

 

Коментари

Това е масов проблем у нас, но истината е, че малко жени обръщат внимание.