Публикация

Фитоестрогени при перименопауза и менопауза

Фитоестрогени при перименопауза и менопауза

Интервю с д-р Жанна Колева – акушер-гинеколог, МЦ „Фемина М“

Д-р Колева, кои са основните промени, които настъпват в организма на жената, в периода на менопауза?

С напредване на възрастта в организма на жената настъпват биофизични промени, свързани със затихващата функция на яйчниците. Този период наричаме перименопауза (пременопауза). През него се променя съотношение между естрогените и прогестерона – двата основни полови хормони при жената. Не настъпва овулация. Постепенно нивото на естрогена спада, яйчниковата дейност намалява.

Д-р Жанна Колева: Фитоестрогени повличват симптомите на менопауза
Д-р Жанна Колева

Вярно ли е, че жените с по-ниско тегло, както и тези, които не са раждали, по-рано навлизат в менопауза?

Времето на навлизане в менопауза изцяло зависи от  намаляването на резервите на яйчниците.

На каква възраст най-често затихва функцията на  яйчниците при българката? Има ли изследване,  което да установи с точност кога става това?

Затихването на яйчниковата дейност най-често е на 45-50-годишна възраст. Навлизането на жената в перименопауза се определя чрез изследване на фоликулостимулиращия хормон (ФСХ), стойностите му в кръвта се покачват.

 

Кои са признаците, които подсказват приближаването на менопауза?

Променя се менструалният цикъл, той става нередовен. Възниква нарушение на съня, появява се раздразнителност, покачва се теглото, намалява либидото. Жените се оплакват от горещи вълни, нощни изпотявания, вагинален дискомфорт. Изброените оплаквания влошават качеството на живот, самочувствието се понижава.

 

Жените често се оплакват от влагалищна сухота, сексът става неприятно изживяване както за тях, така и за партньорите им.

 

Горещите вълни през менопаузата могат да бъдат овладени

 

Могат ли неприятните усещания – сухота във влагалището, вълни, да се контролират?

Описаната неприятна симптоматика, разбира се, може да бъде преодоляна. На помощ идват хормонално-заместителна терапия, но тя е нож с две остриета. Предлаганите медикаменти са с много странични действия, те не са безопасни по отношение на онкологични прояви и тромбоемболична болест.

 

Като алтернатива се явяват фитоестрогените. Това са естрогени, получени от соя. Те не оказват странично действие върху черния дроб, коагулацията (кръвосъсирването), не повишават онкогенния риск, не влияят на теглото и са за предпочитане пред хормоналните медикаменти. Пациентките добре ги понасят.

 

В аптечната мрежа има на разположение фитоестроген за локално приложение. Това е „Вагилакт“. Той съдържа фитоестрогени, лактобацили и млечна киселина. Прекрасно средство за лечение на влагалищна сухота, предизвикана от хипоестрогения. Препаратът влияе благотворно на влагалищната лигавица, възстановява я, подобрява флората във влагалището.

 

Менопауза и перименопауза - симптоми

 

Приложението му след леки вагинални операции подпомага бързото възстановяване на лигавицата. Може да се прилага продължително време, без да има странични действия. Кога да се направи пауза, преценява акушер-гинекологът. Желаният ефект винаги е налице.

 

Менопаузата не е страшна, може да бъде овладяна. Водете активен живот!

 

Коментари