Публикация

Как да се предпазим от инсулт - просто е, твърдят учени

Как да се предпазим от инсулт - просто е, твърдят учени

Клетките на човека и на другите живи същества се нуждаят от постоянен приток на хранителни вещества и кислород за нормалната си дейност. Има клетки, които могат да живеят достатъчно дълго време без кислород, но в крайна сметка това ще доведе до много негативен резултат като разрушаването на митохондриите – клетъчните енергийни станции, което ще предизвика гибелта им.

 

Най-уязвими в това отношение са клетките на мозъка: настъпилият само след няколко минути кислороден глад има изключително сериозни последици, които като правило са необратими. Изменения от този тип могат да настъпят както при сериозни инсулти, така и при по-малки проблеми в дейността на мозъчните кръвоносни съдове.

Специалистите от Швеция откриха прост начин хората да се предпазят,

изучавайки данните на около 2300 пациенти, пострадали неотдавна от инсулт и преминали през курс по рехабилитация. Лекарите обърнали внимание на начина им на живот, диетата, която спазват, както и на други фактори, потенциално свързани с дейността на мозъчните кръвоносни съдове.

рискове за инсулт

Оказало се, че основният рисков фактор за развитието на тежки форми на инсулт

е липсата на физическа активност и седящият начин на живот. Хората, които не се движели, средно 1,2 пъти по-често страдали от мозъчни кръвоизливи в сравнение с тези, които водели активен начин на живот.

Първи симптоми на инсулт и последващо лечение

Според учените инсултът, както и неговите последици, може до голяма степен да се избегнат, ако хората отделят около четири часа в седмицата или половин час на ден за разходки и леки физически упражнения. 

Ние откриваме все повече доказателства за факта, че физическата активност защитава мозъка от болести и увреждания и нашето изследване не е изключение в това отношение,

Изводите:

Половинчасовите всекидневни разходки намаляват риска от преждевременна смърт вследствие на инсулт, пише в списание Neurology.

Коментари

Въобще не е просто! Хайде,не сме по-велики от вселената! Баща ми цял живот страда от сърце,а аз проблеми със сърцето никога не съм имал! Баща ми,наскоро получи инсулт в лека форма (а не-инфаркт!),а пък аз се гърча с аритмия (може би и в резултат на преживяното,освен всичките ми други нерви и страхове). Така,че никак не е ПРОСТО!