Публикация

„Майчин дом“ влиза в историята! Лекари извадиха 55-килограмов тумор от яйчника на жена

„Майчин дом“ влиза в историята! Лекари извадиха 55-килограмов тумор от яйчника на жена

55-килограмов тумор на яйчника беше изваден от пациентка след няколкочасова интервенция. Жената е изписана в стабилно състояние след постоперативно лечение.

В медицинските издания се споменава за само още два подобни случая в света

65-годишна пациентка е доведена от близките ѝ за преглед в „Майчин дом“ без болки, но със силно подут корем, който затруднява свободното ѝ придвижване.

Жената е споделила, че е забелязала първите промени още през 2010 г.

но в последните няколко години коремът ѝ нараства значително, което вече пречи на всекидневните ѝ занимания и на свободното движение без придружител.

След прегледа се установява, че проблемите са предизвикани от гигантска туморна формация, прирастнала към предната коремна стена на жената.

Спешно е формиран екип, воден от д-р Алън Начев

и включващ д-р Весела Карамишева, д-р Светослав Йоров и д-р Николай Гешев, които се заемат с операция по отстраняване на туморното образувание.

 

По време на оперативната консултация екипът заключва, че това е карцином на яйчника, който е растял бавно в последните 8 години. При сложната интервенция, продължила няколко часа, екипът на д-р Начев извежда от тялото на пациентката над 48 литра течност и отстранява изцяло туморната формация, като хистологичните резултати показват, че става въпрос за злокачествено раково образувание.

Постоперативният период, продължил две седмици, също се оказва тежък

за наблюдаващия екип и пациентката, тъй като огромният размер на тумора е предизвикал промяна в наляганията в организма и са приложени редица реаниматорни мероприятия с изключителна сложност от екипа на професор Силви Георгиев - завеждащ реанимацията на „Майчин дом“, който буквално спасява и връща към живота 65-годишната жена.

Този случай е изключително рядък и рекорден за територията на България. Поне ние не можахме да открием подобен казус в литературна и интернет справка, с изключение на един сходен в Бразилия и един в Нигерия. Затова можем спокойно да заявим, че данните ще предизвикат вълнение в света на медицината

заяви директорът на болницата проф. Иван Костов.

 

Той изтъкна, че от всички ракови заболявания, ракът на яйчниците е сред често срещаните, но благодарение на добрата диагностика в последните години е „почти невъзможно да попаднеш на случай на такъв растеж“.

 

„Изключително горд съм от действията на екипа, който за пореден път доказва, че в „Майчин дом“ работят най-добрите специалисти“, допълни проф. Костов.

Коментари

Само,като си помисля и ме втриса! Да съм бил аз на нейното място-досега да съм умрял само от страх!