Публикация

Над 270 човека си направиха безплатни изследвания за хепатит В и С в Кърджали в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”

Над 270 човека се изследваха за хепатит В и С по време на четвъртата безплатна акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!“, която се проведе на 15 октомври 2018 г. в град Кърджали. Инициативата премина под личния патронаж на г-жа Цвета Караянчева и се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“.

В рамките на инициативата, която продължи от 10 до 15 ч., бяха отчетени 7 положителни резултата за хепатит В – жена на 64 г. и 6-ма мъже на възраст 22, 40 (двама души), 41, 44 и 50 години, както и два положителни резултата за хепатит С – мъж на 39 г. и жена на 59 г.

Инициативата стартира с официално откриване, в което участие взеха г-жа Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание и народен представител от Кърджали, инж. Хасан Азис, кмет на Община Кърджали, г-н Никола Чанев, областен управител на област Кърджали, д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ – Кърджали, д-р Магдалена Маринова, началник на Инфекциозно отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”, д-р Кирил Николчев, генерален мениджър на АбВи България и г-жа Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив”.           

Коментари